Tudomány
RECIFE, BRAZIL - JANUARY 27: Alice Vitoria Gomes Bezerra, 3-months-old, who has microcephaly, is held by her father Joao Batista Bezerra (L) as mother Nadja Cristina Gomes Bezerra sits on January 27, 2016 in Recife, Brazil. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. At least twelve cases in the United States have now been confirmed by the CDC. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

WHO: Több európai országban is találtak Zika-vírust

24.hu
24.hu

2016. 01. 28. 13:52

Zika-vírust azonosítottak tíz holland, három brit és egy dán férfi szervezetében, valamint Svédországban és Németországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést – közölték szerdán az egészségügyi hatóságok.

A fiatal dán férfi előzőleg Mexikóban és Brazíliában járt, és a többiek is megfordultak Latin-Amerikában. A koppenhágai beteg a hazatérése után lázra, valamint fejfájásra és izomfájdalomra panaszkodott.

Állapota jó, javul és hamarosan kiengedjük a kórházból

– mondta el a brit hírügynökségnek Lars Ostergaard professzor, aki szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a betegség továbbterjed Dániában.

Egészségügyi szakértők szerint valószínűleg lesznek még ilyen esetek Európában, tekintettel a járvány méreteire és a nemzetközi járatok sűrűségére. Barack Obama amerikai elnök szerdán közleményben sürgette a gyors cselekvést a zika-vírus elleni küzdelemben, és az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.

A világszervezet igazgatója, Dr Margaret Chan szerint a Zika-láz a közepes fenyegetéstől a riasztási szintig majd a tragikus fokozatig jutott. Emiatt a WHO válságcsapatot hozott létre, amely jövő hétfőn ül először össze – írja a BBC News.

Arra kérem fel a bizottságot, hogy adjanak tanácsot a fokozatoknak megfelelően, hogy nemzetközileg az érintett országoknak és a többieknek milyen intézkedéseket kell vállalniuk

– jelentette ki a az igazgatónő.

A Fehér Ház szóvivője nagyon fontosnak mondta, hogy szélesítsék a vírusról szóló tájékoztatást. Az amerikai orvosok szövetsége még kedden új irányvonalakat fogalmazott meg a védekezést illetően.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, az első emberben pedig 1968-ban Nigériában.

Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) terjeszti, ezért az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

A Zika-láz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint a betegség Alaszka és Chile egyes részeinek kivételével az egész kontinensre kiterjedhet. A vírus gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál.

Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra, és míg 2015-ben a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a másfél százat, az utóbbi két hétben hetente már mintegy kétszáz új esetet regisztráltak – jelentette szerdán az O Globo című napilap az ország egészségügyi minisztériumára hivatkozva. A brazil hatóságok úgy vélik, hogy az országba a tavalyi labdarúgó-világbajnokság alkalmával hurcolhatták be a betegséget külföldiek.

A betegségtől Brazília mellett leginkább sújtott országban, Kolumbiában kedden egészségügyi riadót hirdettek ki a hatóságok: a 2200 méternél alacsonyabban fekvő területeken az egyes településeknek megelőző intézkedéseket kell bevezetniük – közölte az egészségügyi minisztérium. Az országban eddig több mint 13 ezer fertőzést regisztráltak, és az egészségügyi tárca becslései szerint idén 700 ezerre is emelkedhet a megbetegedések száma.

A kolumbiai hatóságok azt tanácsolták a nőknek, hogy hat-nyolc hónappal halasszák el a gyermekvállalást.

Venezuelai orvosok azt követelik a kormánytól, hogy tegye közzé a Zika-vírussal kapcsolatos statisztikákat, és arra figyelmeztettek, hogy a betegség veszélyes mértékben elterjedhetett az országban. Civil szervezetek a szokatlan láz rohamos terjedéséről számoltak be. A többségében ellenzéki képviselőkből álló kongresszus kijelentette, humanitárius egészségügyi válsághelyzet alakult ki a dél-amerikai országban.

Christian Lindmeyer, a WHO szóvivője Genfben aggasztónak nevezte a Zika-vírus gyors terjedését. Ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, ám erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.