Tudomány

Tíz év múlva lehet vakcina a Zika-vírus ellen

mers (Array)
mers (Array)
Pár éven belül meglehetne az ellenszere a babák kisfejűségét okozó vírusnak, azonban az engedélyeztetés hosszú folyamat. Addig marad a pánik, egyelőre még csak Amerika-szerte.

Ahogy egyre nő a pánik a világon a Zika-vírus miatt, egyre többen várják a megváltást a tudósoktól. Azonban a BBC-vel amerikai kutatók közölték, hogy leghamarabb egy évtizeden belül lehet általánosan használható vakcina.

Eközben Brazíliában nő a pánik a vírus miatt, ami ugyan nem öli halomra az áldozatait, mint az ebola, viszont a fertőzött magzatok súlyos fejlődési rendellenességekkel születnek: az átlagnál kisebb koponyával, agykárosodással, sőt a halva születés sem ritka sajnos. Jelenleg még a diagnózis is nehéz, gyógymód pedig nem létezik.

Jelenleg a Texasi Egyetem Orvostudományi Kara dolgozik egy vakcinán Galvestonban, többek között az FBI védelme alatt. Nemrég tértek vissza Brazíliából mintákkal megrakodva. Közölték, az oltóanyagot két éven belül kifejleszthetik, de a tesztelés és az engedélyeztetés iszonyat hosszú idő.

Scott Weaver professzor közben azzal riogat, hogy a félelem teljesen jogos, nagyon veszélyes a vírus a magzatokra. A torzult fejű babák ha életben maradnak, életük végéi szellemileg korlátozottak lesznek.

A vírust 1947-ben fedezték fel a közép-afrikai Ugandában, a Zika-erdőbeli majmok szervezetében. Az első emberi esetet 1954-ben jelentették Nigériából. Évekig nem volt újabb eset, a tudomány el is felejtette a vírust (aminek jelenlétét később Pakisztánban, Malajziában és Indonéziában is észlelték). 2007-ben aztán a csendes-óceáni Mikronéziában, Yap szigetén tört ki járvány, ekkor kezdték tanulmányozni a vírust.

2013-ban már Francia Polinéziában is észlelték, idén pedig robbanásszerűen kezdett terjedni Amerikában. Weaver szerint milliókat fertőzhet meg majd. A betegség amúgy nem súlyos lefolyású, influenzaszerű tünetekkel jár, és akár ondóval vagy nyállal terjedhet, bár ritkán. Alapvetően az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik