Tudomány

Matematikai alapon cáfolták a leghíresebb összeesküvés-elméleteket

Rossz hír a konteó-rajongóknak: az USA tényleg leszállt a Holdon, a chemtrail nem létezik, és a rák ellenszerét sem fedezték még fel.

Tényleg Stanley Kubrick rendezte a holdraszállást, és Neil Armstrong meg Buzz Aldrin valójában egy homokkal beszórt kaliforniai stúdióban csetlett-botlott égi kísérőnk felszíne helyett? Igazuk van a chemtrail-hívőknek abban, hogy a repülőgépek ártalmas vegyi anyagokat szórnak a fejünkre? Valóban megvan a rák ellenszere, csak a profitéhes gyógyszergyárak eltitkolják a felfedezését, hogy busás haszonnal adhassák el a haszontalan gyógyszereiket?

A válasz mindhárom kérdésre határozott nem. Nem csak azért, mert számos olyan bizonyíték áll rendelkezésre, amelyek egyértelműen cáfolják ezeket az összeesküvés-elméleteket – hanem azért is, mert David Grimes, az Oxfordi Egyetem tudósa matematikai alapon cáfolta meg őket. Az általa kidolgozott egyenlet fejezi ki, hogy mennyi ideig lehetne titokban tartani egy állítólagos összeesküvést.

A Plos One-ban publikált képlet három változóval számol: az összeesküvők számával, azzal, hogy mennyi idő telt el az összeesküvés megszervezése óta és azzal, hogy mekkora a „belső valószínűsége annak, hogy egy összeesküvés lelepleződik”. Utóbbi változót az olyan összeesküvésekkel kapcsolatos adatok alapján számolta ki a tudós, amelyek kitudódtak: mint az Edward Snowden által leleplezett PRISM megfigyelési program, a hírhedt Tuskegee-féle szifilisz-vizsgálat, vagy egy eltitkolt FBI-akció, amely ártatlan embereket kivégzéséhez vezetett.

Dr. Grimes ezeknek az adatoknak a segítségével ki tudta számolni, mekkora a valószínűsége annak, hogy egy konspiráció lelepleződjön. Nos, első látásra nem túl nagy: alapesetben nagyjából négy az egymillióhoz – de ez az összeesküvők számával és az eltelt idővel arányosan hatványozódik.

A kutató négy közismert összeesküvés-elméleten tesztelte az egyenletét:

  • A holdraszállás sosem történt meg
  • A klímaváltozás kamu
  • Az oltások autizmust okoznak
  • Már rég feltalálták a rák ellenszerét

A számítások azt mutatták, hogy ha ezek közül a konteók közül egy is igaz lenne, már rég le kellett volna lepleződnie: a megrendezett holdraszállásnak 3,7, a klímakamunak 3,7-26,8, a vakcinációs svindlinek 3,2-34,8 míg a rákgyógyszert visszatartó gyógyszercégeknek 3,2 év alatt kellett volna lebukniuk.

„Még ha magas szinten megszervezett, összehangolt akciókról lett is volna szó, annyi ember kellett volna a megszervezésükhöz és lebonyolításukhoz, ami már önmagában is elég lett volna ahhoz, hogy lebuktassa ezeket a hipotetikus összeesküvéseket – összegezte a Wired UK-nak nyilatkozva Dr. Grimes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.