Tudomány
Astronaut Charles Duke Jr, Apollo 16 lunar module pilot, salutes the US flag at the Descartes landing site during the mission's first extravehicular activity, Moon, April 21, 1972. The Lunar Module and the Lunar Roving Vehicle are at the left. (Photo by NASA/Underwood Archives/Getty Images)

Matematikai alapon cáfolták a leghíresebb összeesküvés-elméleteket

Dávid Imre
Dávid Imre

városlakó. 2016. 01. 27. 20:48

Rossz hír a konteó-rajongóknak: az USA tényleg leszállt a Holdon, a chemtrail nem létezik, és a rák ellenszerét sem fedezték még fel.
Korábban a témában:

Tényleg Stanley Kubrick rendezte a holdraszállást, és Neil Armstrong meg Buzz Aldrin valójában egy homokkal beszórt kaliforniai stúdióban csetlett-botlott égi kísérőnk felszíne helyett? Igazuk van a chemtrail-hívőknek abban, hogy a repülőgépek ártalmas vegyi anyagokat szórnak a fejünkre? Valóban megvan a rák ellenszere, csak a profitéhes gyógyszergyárak eltitkolják a felfedezését, hogy busás haszonnal adhassák el a haszontalan gyógyszereiket?

A válasz mindhárom kérdésre határozott nem. Nem csak azért, mert számos olyan bizonyíték áll rendelkezésre, amelyek egyértelműen cáfolják ezeket az összeesküvés-elméleteket – hanem azért is, mert David Grimes, az Oxfordi Egyetem tudósa matematikai alapon cáfolta meg őket. Az általa kidolgozott egyenlet fejezi ki, hogy mennyi ideig lehetne titokban tartani egy állítólagos összeesküvést.

A Plos One-ban publikált képlet három változóval számol: az összeesküvők számával, azzal, hogy mennyi idő telt el az összeesküvés megszervezése óta és azzal, hogy mekkora a „belső valószínűsége annak, hogy egy összeesküvés lelepleződik”. Utóbbi változót az olyan összeesküvésekkel kapcsolatos adatok alapján számolta ki a tudós, amelyek kitudódtak: mint az Edward Snowden által leleplezett PRISM megfigyelési program, a hírhedt Tuskegee-féle szifilisz-vizsgálat, vagy egy eltitkolt FBI-akció, amely ártatlan embereket kivégzéséhez vezetett.

Dr. Grimes ezeknek az adatoknak a segítségével ki tudta számolni, mekkora a valószínűsége annak, hogy egy konspiráció lelepleződjön. Nos, első látásra nem túl nagy: alapesetben nagyjából négy az egymillióhoz – de ez az összeesküvők számával és az eltelt idővel arányosan hatványozódik.

A kutató négy közismert összeesküvés-elméleten tesztelte az egyenletét:

  • A holdraszállás sosem történt meg
  • A klímaváltozás kamu
  • Az oltások autizmust okoznak
  • Már rég feltalálták a rák ellenszerét

A számítások azt mutatták, hogy ha ezek közül a konteók közül egy is igaz lenne, már rég le kellett volna lepleződnie: a megrendezett holdraszállásnak 3,7, a klímakamunak 3,7-26,8, a vakcinációs svindlinek 3,2-34,8 míg a rákgyógyszert visszatartó gyógyszercégeknek 3,2 év alatt kellett volna lebukniuk.

„Még ha magas szinten megszervezett, összehangolt akciókról lett is volna szó, annyi ember kellett volna a megszervezésükhöz és lebonyolításukhoz, ami már önmagában is elég lett volna ahhoz, hogy lebuktassa ezeket a hipotetikus összeesküvéseket – összegezte a Wired UK-nak nyilatkozva Dr. Grimes.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.