Tudomány

Meghalt Marvin Minsky, a mesterségesintelligencia-atyja

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 26. 21:03

A 88 éves korában elhunyt tudós kutatásai és találmányai rengeteg új technológiának alapoztak meg, de nélküle  a 2001 Űrodüsszeia sem lett volna ugyanilyen.

Marvin Minsky halálának hírét az egyetem jelentette be, közleményük szerint a tudós agyvérzés következtében hunyt el vasárnap egy bostoni kórházban.

Minsky úgy tekintett az emberi agyra, mint egy gépezetre, amelynek működését tanulmányozni lehet, és reprodukálható egy számítógépen.

A zseniális tudós kutatásai és találmányai vezettek el olyan intelligens gépek megalkotásához, mint a sakkmesteri szinten játszó sakkozógépek, az autót építő robotok, a DNS-t elemző programok, a szoftverek, amelyek élethű dinoszauruszokat, robbanásokat, földönkívüli világokat teremtenek a filmekhez.

Minsky “segített megalkotni a mesterséges intelligencia vízióját, ahogy ma ismerjük” – mondta el Daniela Rus, az MIT laborjának igazgatója.

A tudós a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd matematikából szerzett diplomát a Harvard és a Princeton Egyetemen. Az MIT Számítógép-tudományi és Mesterségesintelligencia-laboratóriumát 1959-ben alapította.

Szakértelmét a 2001 Űrodüsszeia című kultfilmben is igénybe vették: tanácsadója volt Stanley Kubrick 1968-ban készült sci-fijének, amelyben a HAL 9000 számítógép az űrhajósok ellen fordul. Minsky a produkciót “a legfantasztikusabb mozinak” nevezte, amelyet valaha látott.

Az 1927-ben New Yorkban született tudósra gyerekkorában nagy hatással voltak Jules Verne és H.G. Welles művei. Bach stílusában zenét is komponált.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Female clothes on clothing rack. Pastel colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.