Tudomány
People walk on Pennsylvania Avenue in near whiteout conditions in Washington on January 23, 2016. 
A deadly blizzard walloped the eastern United States on Saturday, paralyzing Washington and New York under a heavy blanket of snow as officials warned millions of people to remain indoors until the storm eases up. / AFP / MANDEL NGAN

Amerika megtapasztalta a világvégét

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 01. 25. 17:00

A hétvégén komolyan lecsapott Amerikára a természet, a fél világ az onnan érkező képsorokon és híreken borzongott. Ahogy összefoglaló képriportunkban írtuk, egyszerre borzasztó és gyönyörű volt, ami ott történt. Innen nézve. Mert például New York államban az ember magára hagyatva a tomboló jeges szélben, a falként szakadó hóban csak egyet érezhetett: itt a vég.

A tengerből jött utánpótlás

Emberek haltak meg, metropoliszokat bénított meg az időjárás és rekordok dőltek, ha valaki továbbra is borzongana, a számokat bármelyik összefoglalóban megtalálja. Most annak jártunk utána, mi okozta ezt a csapást, és vajon nálunk, Magyarországon is előfordulhat-e ilyen ítéletidő?

Szombaton és vasárnap egy hatalmas frontrendszer haladt át az észak-amerikai kontinens felett nyugat, délnyugat felől keleti, északkeleti irányba haladva. Tényleg hatalmas volt, mintegy 1000 kilométer hosszú és több száz kilométer széles, Magyarország többször elfért volna alatta.

Az Egyesült Államok belsejében nem okozott gondot, a “baj” abból lett, hogy az Atlanti-óceánhoz érve nedves, óceáni légtömegekbe ütközött.

Ez hatalmas energiát adott a frontrendszernek, és nyilván a nedvességből származott a sok helyen rekord mennyiségű hó is – magyarázza a 24.hu-nak Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

NEW YORK, USA - JANUARY 24:  Residents attempt to dig their cars out the snow in New York City, NY on January 24, 2016, after the winter storm Jonas hit New York and Washington. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Fotó: Europress/Getty Images/Cem Ozdel

Itthon nem kell félni

A Kárpátok védelmében megbúvó kis országunkban elég furcsa elképzelni, hogy egy hóvihar áradásokat okozhat, pedig Amerikában ezreket kellett emiatt kitelepíteni. A titok nyitja itt is az óceán.

A front hatására csökkent a légnyomás, a tengerszint ezért megemelkedett és felfelé hatolt a folyókon, amelyek így kiléptek a medrükből.

Hozzájárult még a viharos szél: háromméteres hullámokat vágott a partra, és szó szerint “tolta a tengervizet” felfelé a folyókon. A Balaton szerencsére nem tud ilyet.

A Magyarország időjárását alakító tényezők egészen mások, nálunk például a havazást mediterrán ciklonok okozzák. Ezek hozott anyagból dolgoznak, azaz semmiképp nem tartalmaznak annyi nedvességet, mint amennyit az óceán közvetlenül képes a légkörbe pumpálni. Persze még oldalakon keresztül lehetne sorolni a különbségeket, de a lényeg, hogy Berceli Balázs szerint nálunk nagyon, de nagyon kevés az esélye az amerikaihoz hasonló ítéletidőnek.

Klímaváltozás?

Azt se mondhatjuk, hogy Amerikában mindennapi lenne. Washingtonban legutóbb 1922-ben esett ennyi hó, vagyis a hétvégi brutális vihar kivételes. Ilyenkor pedig eszünkbe jut, hogy a klímaváltozás egyik nem kívánt hozadéka, hogy az időjárási szélsőségek világszerte egyre gyakoribbak és egyre extrémebbek lesznek világszerte.

A hétvégi óriásviharnak is valószínűleg köze van a klímaváltozáshoz, de egyértelműen csak akkor varrhatjuk a nyakába, ha viszonylag rövid időn belül újra és újra megtörténik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.