Tudomány

Gondolatvezérelt számítógépet fejleszt az amerikai hadsereg

A DARPA olyan idegi interfészen dolgozik, amely direkt kapcsolatot teremthet az emberi agy és egy számítógép között.

Az Egyesült Államok fejlett védelmi kutatásokkal foglalkozó ügynöksége, a DARPA olyan agyi implantátum kifejlesztésén dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a puszta gondolatainkkal irányítsunk egy számítógépet – írta a Wired UK.

Az ügynökség kutatói keddi blogbejegyzésükben számoltak be róla, hogy olyan „beültethető idegi interfészt” szeretnének készíteni, amely nagy jelfelbontású kapcsolatot teremt „az emberi agy és a digitális világ között”. A DARPA kütyüje bináris kódra fordítaná le az agy elektrokémiai jeleit, hogy így az közvetlenül kommunikálhasson az erre alkalmas számítógépekkel. A projektet az ügynökség neurális rendszerek tervezésével foglalkozó programjának (NESD) költségvetéséből finanszíroznák.

„A ma elérhető agy-számítógép interfészek meglehetősen megbízhatatlanul működnek: mintha két szuperszámítógép próbálna beszélgetni egy lassú és elavult modemen keresztül – magyarázta Phillip Alvelda, a NESD program menedzsere. –Képzeljék el, mire lehetnénk képesek akkor, ha sikerülne tovább fejlesztenünk a technológiát, és így valódi kapcsolatot teremteni az emberi agy és a modern elektronikai eszközök között.” A DARPA szerint az interfészt a gyógyításban is hasznosíthatnák: egy, az agy és egy számítógép közötti direkt idegi link segítségével például visszaadhatnák a vakok látását.

A technológia egyébként nem új, számos fejlesztőcég próbálkozik hasonló megoldások kifejlesztésével, de a jelenleg rendelkezésre álló interfészek csak gyenge jelfelbontást tesznek lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik