Tudomány
TREATMENT FOR EPILEPSY 
Photo essay. Insertion of neurocybernetic prosthesis (NPC) for the treatment of epilepsy. The system employed consists of a neurostimulator, pacemaker-like, placed under the left clavicle and connected to small electrodes which are placed around the vagus nerve, at the neck level. Once programmed, the NCP regularly delivers electric pulses that dimish the frequency of epileptic attacks. Shown here, placement of electrodes. 

LAURENT / BSIP

Gondolatvezérelt számítógépet fejleszt az amerikai hadsereg

24.hu
24.hu

2016. 01. 22. 16:54

Az Egyesült Államok fejlett védelmi kutatásokkal foglalkozó ügynöksége, a DARPA olyan agyi implantátum kifejlesztésén dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a puszta gondolatainkkal irányítsunk egy számítógépet. Olyan „beültethető idegi interfészt” szeretnének készíteni, amely nagy jelfelbontású kapcsolatot teremt „az emberi agy és a digitális világ között”.
A DARPA olyan idegi interfészen dolgozik, amely direkt kapcsolatot teremthet az emberi agy és egy számítógép között.
Korábban a témában:

Az Egyesült Államok fejlett védelmi kutatásokkal foglalkozó ügynöksége, a DARPA olyan agyi implantátum kifejlesztésén dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a puszta gondolatainkkal irányítsunk egy számítógépet – írta a Wired UK.

Az ügynökség kutatói keddi blogbejegyzésükben számoltak be róla, hogy olyan „beültethető idegi interfészt” szeretnének készíteni, amely nagy jelfelbontású kapcsolatot teremt „az emberi agy és a digitális világ között”. A DARPA kütyüje bináris kódra fordítaná le az agy elektrokémiai jeleit, hogy így az közvetlenül kommunikálhasson az erre alkalmas számítógépekkel. A projektet az ügynökség neurális rendszerek tervezésével foglalkozó programjának (NESD) költségvetéséből finanszíroznák.

„A ma elérhető agy-számítógép interfészek meglehetősen megbízhatatlanul működnek: mintha két szuperszámítógép próbálna beszélgetni egy lassú és elavult modemen keresztül – magyarázta Phillip Alvelda, a NESD program menedzsere. –Képzeljék el, mire lehetnénk képesek akkor, ha sikerülne tovább fejlesztenünk a technológiát, és így valódi kapcsolatot teremteni az emberi agy és a modern elektronikai eszközök között.” A DARPA szerint az interfészt a gyógyításban is hasznosíthatnák: egy, az agy és egy számítógép közötti direkt idegi link segítségével például visszaadhatnák a vakok látását.

A technológia egyébként nem új, számos fejlesztőcég próbálkozik hasonló megoldások kifejlesztésével, de a jelenleg rendelkezésre álló interfészek csak gyenge jelfelbontást tesznek lehetővé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

PARK CITY, UT - JANUARY 19:  DJ Avicii performs at Wynn Las Vegas @ Park City Live! during the 2013 Sundance Film Festival on January 19, 2013 in Park City, Utah.  (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.