Tudomány

„Kiborgspermával” gyógyítanák a terméketlenséget

A német kutatók által kifejlesztett technológia forradalmi áttörést jelenthet az orvoslásban.

Világszerte tízmilliók szenvednek a terméketlenség miatt, egy felmérés szerint csak Nagy-Britanniában legalább három és fél millió embert érint ez a súlyos egészségügyi probléma. A terméketlenségnek számos különféle oka lehet: az ovuláció elmaradásától a petevezeték elzáródásán át a lassú spermákig. A Wired UK híre szerint utóbbit orvosolhatja egy német tudósok által kifejlesztett terápiás módszer, az ún. „spermbot”.

A Német Integrált Nanotudományok Intézetének kutatóinak robotja tulajdonképpen egy apró fémspirál, amelynek mozgását egy forgó elektromágnesen mezővel tetszőleges módon befolyásolhatják. A spermbot képes arra, hogy körbefogja és a petesejthez irányítsa a hímivarsejteket – nagymértékben növelve a megtermékenyítés esélyét. Amikor a sperma behatol a petesejtbe, a spirál leválik róla, így nem okoz problémákat a megtermékenyített ivarsejt fejlődése során.

Mivel a kezelést egyelőre még csak szarvasmarha-ivarsejteken tesztelték, egyelőre nem tudni, hogy az embereknél is hatékony lesz-e. Ha viszont működik, az forradalmi áttörést jelentene a terméketlenség elleni harcban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik