Tudomány

Mégiscsak lehet kilencedik bolygó a Naprendszerben

A feltételezett égitest tízszer nagyobb lehet a Földnél.

Számítógépes szimulációk szerint a titokzatos bolygó, ha létezik, mintegy húszszor távolabb keringhet a Naptól, mint a Föld, elegendő távolságra ahhoz, hogy 10-20 ezer évbe teljen, mire megkerüli a Naprendszer központi csillagát.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) két kutatója, Mike Brown és Konstantin Batygin szerint a gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni, de úgy vélik, öt éven belül felfedezik. A szakemberek azért is döntöttek most az eredményeik közlése mellett, hogy az amatőr csillagvadászok is beszálljanak a keresésbe.

Maradhattunk volna csendben, azzal töltve a következő öt évet, hogy magunk fürkésszük az égboltot, remélve, hogy rátalálunk. De inkább találja meg valaki előbb, mint én utóbb

– mondta a csillagász Mike Brown, aki annak idején kulcsszerepet játszott a Pluto leminősítésében törpebolygóvá.

A kutatók arra a tényre alapozták elméletüket, hogy a Naprendszer külső, fagyos részén lévő Kuiper-öv hat objektumának mozgását a jelek szerint egy valódi bolygó gravitációs ereje befolyásolja. Jó egy évtizeddel ezelőtt Brown felfedezte ennek a hat égitestnek az egyikét, a Szedna törpebolygót. “Ez most egy jóslat. Amit találtunk, az a Naprendszer peremén rejtőzködő kilencedik bolygó gravitációs kézjegye” – mondta Batygin.

A Földnél tízszer nagyobbnak vélt titokzatos planéta, amelynek gyűrűi és holdjai is lehetnek, a becslések szerint 20-100 milliárd mérföldre van bolygónktól. A Naprendszerünkben legutóbb felfedezett valódi bolygó a Neptunusz volt 1846-ban. Az 1930-ban felfedezett Pluto egykor a kilencedik bolygó volt, ám ma már a Kuiper-öv törpebolygójaként tartják számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik