Tudomány

Éhenhalhattak a bálnák, amik a német partoknál sodródtak ki

Lehetséges, hogy haláluk előtt nehezen találtak megfelelő táplálékot azok a nagy ámbráscetek, amelyek döglötten sodródtak partra Wangerooge északi-tengeri német szigeten – közölte egy holland bálnapreparátor, aki önkéntesek egy csoportjával a hét végén az alsó-szászországi Wilhelmshaven kikötőjében felboncolta a tíz napja talált tetemeket.

Aart Walen elmondása szerint az egyik fiatal bika gyomrában mindössze egyetlen tintahalcsőrt találtak, holott a kalamájók e nehezen emészthető szájszervéből rendszerint 20-100 darab szokott lenni a bálnák emésztőrendszerében. Az alultápláltságra utal a két fiatal hím bálna aránylag kis testsúlya is.
“Az elpusztult ámbráscetek talán éheztek, és már a saját zsírjukat élték fel” – mondta a kutató.

A másik bálna gyomortartalmát később vizsgálják meg.  A két ámbráscet közül a nagyobbikat nem semmisítik meg, csontvázát visszaküldik Wangerooge szigetére, ahol kiállítják látványosságként.

Közben a schleswig-holsteni Nordstrand-félszigeten is feldarabolták azt a fiatal bikát, amelynek tetemét Büsum térségében mosta partra a víz. Egy több négyzetméteres halászháló maradványait találták meg a gyomrában, de szakértők szerint nem ez okozta a halálát.

E bálna csontvázát a stralsundi tengerészeti múzeumban fogják kiállítani.  Az elmúlt tíz napban 12 nagy (óriás) ámbráscet tetemét vetette partra a víz holland és német északi-tengeri szigeteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik