Tudomány

A Windows 10 semmi, itt a nano WC

 

A Cranfieldi Egyetem innovatív szerkezete az emberi ürüléket és vizeletet rotációs mechanizmus segítségével juttatja egy nanoelemeket tartalmazó tartályba. A mechanizmus megköti a szagokat és el is rejti, ami a vécébe kerül.

Ahogy az anyag a tartályba jut, membránok veszik ki belőle a vizet gőz formájában, amelyet ezután kondenzálhatnak és újra felhasználhatnak háztartási célokra

– mondta Alison Parker, a kutatás vezetője.

A kórokozók a tartály aljában összegyűlt szilárd hulladékban maradnak, a víz így alapvetően tiszta lesz – tette hozzá.

Az egyetemi kutatás a Bill és Melinda Gates Alapítvány Találjuk ki újra a vécét elnevezésű globális projektjének keretén belül folyik.

A nanotechnológia a nagyjából egy nanométer (a méter milliomod része) kiterjedésű anyagok tudománya. Az emberi hajszál mintegy 80 ezer nanométer átmérőjű.

Parker azt is elmondta, hogy ugyan a fejlett világban is “jelentős” az érdeklődés, a találmányt mégis azoknak szánják, akiknek nincs megfelelő vécéjük.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint a rossz higiéniás körülmények összefüggnek a kolera, a hasmenés, a vérhas, a hepatitisz-A, a tífusz és a gyermekbénulás terjedésével.

Az egyetemi kutatócsoport szerint a vécé akár egy tízfős háztartást is kiszolgálhat, napi használata fejenként 0,05 dollárba (14,5 forint) fog kerülni.

A visszamaradt szilárd hulladékot tartalmazó, lebomló nanopolimerrel bevont szagmegkötő zsákot cserélni lehet, helyi szolgáltató gyűjtheti be rendszeresen.

Parker reméli, hogy az első “éles tesztek” még idén elkezdődhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik