Tudomány

Oroszokkal „fehérítették volna ki” Hawaiit

A XX. század elején mintegy 1500 orosz munkás érkezett Hawaiira, hogy ők váltsák fel a kínai és japán munkásokat a cukornádültetvényeken. A cél, ahogy akkoriban mondták, az volt, hogy kifehérítsék Hawaiit.

Az ültetvényesek először ázsiai munkásokat hoztak, mondta a téma szakértője, Patricia Polansky, aki az Universidad de Hawái tanára. „Először rájuk alapozva próbálták meg felépíteni az iparágat.”

De az ültetvényeken dolgozni az egyik legnehezebb fizikai munka, 1909-ben pedig japán munkások ezrei lázadtak fel, sztrájkba léptek és magasabb béreket, valamint jobb munkakörülményeket követeltek.

A sztrájkoz végül leverték, de a hawaii földesurak megijedtek és megbízhatatlan munkaerőként kezdték el kezelni az ázsiaiakat.

Szibéria a megmentő

Polansky szerint ekkor határozták el, hogy „úgynevezett haoles, vagyis fehérbőrű munkaerő van szükséges a szigetlakóknak.”

Egy korabeli munkaügyi jelentés szerint a hawaiiaknak kaukázusi emberek kellett, azt feltételezték róluk, hogy sokkal jobban bírják majd a munkát és kezelhetőbbek, mint az ázsiaiak. Ezért az ültetvényesek arra kérték a kormányt, hozzanak annyi szibériai munkást a szigetre, amennyit csak tudnak.

A munkásokat harmadával több bért ígértek, mint amennyit korábban az ázsiaiak kaptak. A hawaiiak segítségére egy ott élő orosz vállalkozó, A. V. Perelestrous sietett, ő lett a munkaközvetítő. Oroszországba utazott és hatalmas reklámot csinált, még házat is ígért a munkásoknak Hawaiion.

Karantén a Paradicsomba

Perelestrousnak is köszönhetően összesen ezerötszáz szibériai munkás indult útnak, mindannyian azt hitték, a földi Paradicsom felé hajóznak, de az öröm hamar odalett, amikor már a tengeren kanyaró miatt karanténba kellett zárni őket.

orosz hawaii1

A szigeten egyből óriási látványosság lett a sok orosz, de hamar előjöttek a kulturális különbségek. Előszeretettel mutatkoztak meztelenül a strandokon, a nyelvet nem beszélték, a szigeten egyetlen olyan ember volt, aki tudott oroszul, egy színésznő.

Az oroszok cserébe rosszul viselték a klímát és a hawaii konyha ételeit, ortodox templomok nem voltak és az iskolák sem voltak felkészülve az orosz gyerekek fogadására.

Lenin közbelép

Amikor 1917-ben kitört a forradalom Oroszországban, Lenin elhatározta, hogy hazahozza a Hawaiion letelepedett oroszok. „Moszkva elküldte Honolulura Vilhelm Vasilevich Trautsholdot, akinek az volt a feladata, hogy összeírja az orosz munkásokat. Fizették a haza utat is, mindent megtettek volna azért, hogy a sziget orosz munkások nélkül maradjon”, mondta Polanksy.

De az oroszok nem akartak menni, elenyésző százalékuk tért csak vissza a forradalom tépázta Oroszországba. Sokan maradtak ott és mára asszimilálódtak.

(innen, innen és innen)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik