Tudomány

Most van a vénlánycsúfolás napja

A hagyományos paraszti társadalom nehezen viselte a legenyhébb "másságot" is.

A falusi közösségek a házasságban élést ismerték egyedüli helyes életformának. Ennek szellemében a házasságra érett, de a egyedülálló lányokat szokás volt egy-egy jeles napon, mint például Szilveszter napján kigúnyolni. Főként a lányokat, a legények csak elvétve kapták meg a magukét.

A csúfolódás módja pedig leginkább a tuskóhúzás volt. Meglehetősen megalázó:

a “vénlány” nyakába fatuskót kötöttek, majd hangos gúnyolódás közepette végig kellett húznia a falun, jobb esetben csak kisebb távolságra.

A népek eközben lakodalom-paródiákat adtak elő…

Szerencsétlen lány szempontjából szerencsésebb eset volt, amikor ki sem tette lábát a házból, a legények az ablaka alatt összegyűlve lármáztak, rossz fazekakon doboltak. Volt, hogy a “vénlány” udvarára a legények húzták be a tuskó, miközben kiáltoztak: „Itt a törzsök, húzzad!” Így ment ez…

I. Szent Szilveszter

“Hivatalosan” Szilveszter napján, azaz december 31-én I. Szent Szilveszter pápát ünnepeljük, aki csaknem 22 évig, 314-335 között vezette az egyházat. Az ő uralkodása alatt tartották az első egyetemes zsinatot Niceában 325-ben.

Itt határozták meg például a kereszténység legnagyobb ünnepének, a húsvétnak pontos időpontját: a tavaszi napfordulót követő első holdtölte utáni vasárnap. Egy másik jelentős eredmény volt, hogy tettlegességig fajuló viták és szakadás eredményeként, de az Egyház kimondta: Jézus az Atyához hasonlóan örök életű, az isteni főséggel egylényegű.

Szilveszter nem volt jelen személyesen a zsinaton, de legendája szerint neki köszönhető Konstantin császár megtérése, és hogy egyáltalán a zsinat létrejöhetett.

Legyőzte a sárkányt

Történt ugyanis, hogy Konstantin üldözést indított a keresztények ellen. Tettéért leprával bűnhődött, pogány papjai pedig azt javasolták, fürödjön meg ifjak vérével töltött medencében. A császár irtózott viszont ilyen vérontástól, főleg miután megjelent álmában Péter és Pál apostol. Elmondták neki, gyógyulást egyes egyedül Szilveszter pápától remélhet.

Konstantin azonnal visszahívta Rómába az üldözés elől bujkáló Szilvesztert, aki keresztény hitre kezdte tanítani, és miután megkeresztelte, a császár valóban meggyógyult.

Hálából pedig törvényeket bocsátott ki az Egyház javára.

Szilveszter pápa és a sárkány (Wikipedia)
Szilveszter pápa legyőzi a sárkányt (Wikipedia)

De ezzel nem oldódott meg minden. Az uralkodót pogány papok keresték fel azzal, hogy mióta megkeresztelkedett, hatalmas sárkány jelent meg egy barlangban, és naponta több embert felfal. Konstantin megbeszélte a dolgot a pápával, Szilveszternek pedig később ima közben megjelent Szent Péter.

Fölszólította, hogy két papjával ereszkedjen a sárkány barlangjába, Jézus Krisztus nevében kötözze meg a sárkányt, majd a kereszt jelével pecsételje le a barlangot.

Szilveszter és két reszkető segítsége így is cselekedett: megkötözték a bestiát és lepecsételték a mélyen fekvő barlangot, a Sátán lakóhelyét, és lepecsételték a kereszt jelével.

Visszafelé két holttestbe botlottak. Két varázsló volt, akik Jézus szolgái után lopakodtak, ám a sárkány mérges lehelete megölte őket. Szilveszter mindkettőjüket talpra állította, és együtt jöttek föl a várakozó emberekhez – ezután a pogányok seregestül kérték a keresztséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik