Tudomány

A szokásosnál 30-40 fokkal van melegebb a sarkvidéken

Valóságos hőhullám lepte el az Északi-sark környékét.

Egy, az Északi-sarktól mindössze 500 kilométerre fekvő bóján működő meteorológiai állomás közép-európai idő szerint szerda délelőtt nulla fokot mért – közölte a Német Időjárás-szolgálat (DWD).

Egy másik, a sarktól 330 kilométerre lévő bója hőmérője is csak mindössze mínusz 1 fokot mutatott szerdán.

Csütörtökre még melegebbet várnak, akár plusz fokokat is mérhetnek, utána azonban az előrejelzések szerint újra hidegebb napok jönnek a jóslatok szerint. Ebben az időszakban a nap 24 órájában sötét Északi-sarkon, jelenleg tél van,

a hőmérsékletnek mínusz 30-40 fok körül kellene lennie.

Mindig is előfordult, hogy meleg légtömegek áramlotta télen a sarkvidék fölé, de az ilyen “hőhullámok” nagyon szokatlanok – mondta Adrian Leyser, a DWD meteorológusa. Az amerikai légkör- és óceánkutató intézet, a NOAA nem tartja kizártnak, hogy egyes pontokon akár 50 Celsius-fokkal is meghaladhatja a hőmérséklet az ilyenkor szokásost.

Az Északi-sarkvidéken bóják segítségével mérik a hőmérsékletet, magán a sarkon nincs mérőállomás. Az Északi-sarkhoz legközelebbi szárazföldi meteorológiai állomás 1500 kilométerre, a Spitzbergákon található, ahol szerdán plusz 3 fokot mértek, 15 fokkal többet az ebben az évszakban szokásosnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik