Tudomány

Tarvarjakkal sokkol az MTI

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 29. 15:36

Fotósorozat jelent meg a távirati iroda honlapján: tíz tarvarjú érkezett a debreceni állatkertbe a faj megmentése érdekében indított program részeként. Szép madarak és nagyon ritkák.

Egykor Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is gyakori volt, ám mostanra vészesen lecsökkent az állomány. Az ok a szokásos: vadászat, környezetszennyezés és az élőhelyek elvesztése. 2005-ben körülbelül 450 egyed élt vadon, 2000 pedig fogságban. Közép-Európában már a XVI. században kipusztult a vadászat miatt.

Vörös, csupasz pofája és szintén vörös, hosszú, lefelé hajló csőre van. Egy felnőtt példány súlya 1400 gramm és 65-67 centiméter hosszú. A tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél, 15-20 évig él – olvashatjuk róla a Wikipedián.

Varjúnak nevezzük őket, de az íbiszek családjába tartoznak. Nappali madarak, sziklafalak közelében, folyóparton, füves területen élnek, étrendjük csigákból, rovarokból, földön fészkelő madarakból és kisemlősökből áll.

És akkor még egyszer, így néz ki egy tarvarjú:

Debrecen, 2015. december 29.
Egy tarvarjú (Geronticus eremita) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2015. december 29-én. A kritikusan veszélyeztetett faj tíz egyede került a debreceni állatkertbe az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetsége (EAZA) által indított fajmegmentési program részeként. A régen Európában is gyakorinak számító madárból tíz évvel ezelõtt már csak négyszázötven élt vadon, fogságban pedig nagyjából kétezer.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.