Tudomány

Húszméteres bálna vergődött a chilei parton

A tengeri emlősre az ország északi részén fekvő Iquique tengerpartján találtak december 28-án. A hatóságok és civilek órákon át tartó küzdelmét követően a 20 méteres kék bálnát sikerült visszavontatni a tengerbe.

E faj egyedei akár 30 méteresre is megnőhetnek, súlyuk elérheti a 180 tonnát, és ezzel minden bizonnyal a kék bálna a világon valaha élt legnagyobb állat. A XX. század elejéig a világ minden óceánjában és a nagyobb tengerekben is megtalálható volt. Ám akkoriban az ember „kifejlesztette” az ipari mértékű bálnavadászatot, és elég gyorsan a kihalás szélére sodorta a kék bálnát is.

Számuk a becslések szerinti csaknem negyedmillióról drasztikusan lecsökkent, majd a ’60-as évek közepétől kezdődő védelmi erőfeszítések következtében kezdett valamelyest növekedni, ma körülbelül 10 ezer példányuk él főleg a Csendes-óceán keleti részén, az Antarktisz vizeiben és az Indiai-óceánban, az Atlanti-óceán északi részén.

A legújabb kutatások szerint a partravetődést a hajók által használt hanglokátorok okozzák. A bálnák érzékenyen reagálnak a szonárokra, pánikba esnek, viselkedésük zavarttá válik.

(MTI/EPA/Chilei Haditengerészet)
(MTI/EPA/Chilei Haditengerészet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik