Tudomány
Gyászgyertya (Array)

Meghalt Samu Mihály

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 12. 28. 17:38

Életének 87. évében, vasárnap elhunyt Samu Mihály, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) állam- és jogelméleti tanszékének volt tanszékvezető tanára, professor emeritus – tájékoztatta a család hétfőn az MTI-t.

Samu Mihály az ELTE állam- és jogelmélet tanszékén oktatott, 1964-től 1968-ig docens, 1964-től 2000-ig tanszékvezető, egyetemi tanár volt. Az állam- és jogtudományok kandidátusa lett 1962-ben, a Magyar Tudományos Akadémia doktora 1975-ben. Több éven át a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat budapesti szervezete jogi szakosztályának elnöki tisztét látta el, és volt a Magyar Jogászegylet állam- és jogelméleti szakosztályának elnöke is.

Több törvényt kezdeményezett, előkészítésükben részt vett. Tankönyvei, tanulmányai jelentek meg, egyebek mellett a Hatalomelmélet című tankönyv 2000-ben, valamint a Jogpolitika – a jog humanizálása című tanulmánykötet 2008-ban.

Munkásságának elismeréseként a többi között Szent-Györgyi Albert-díjat, Deák Ferenc-díjat és Pázmány Péter felsőoktatási díjat kapott. Szülővárosa, Dunavecse díszpolgárává választotta.Temetése január 8-án 15 órakor lesz, Dunavecsén, a református temetőben helyezik örök nyugalomra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.