Tudomány

Ez is eljött: veszélyeztetett faj lett az afrikai oroszlán

Az oroszlán is csatlakozott a veszélyeztetett fajok egyre bővülő családjához – számol be a Popular Science. Az állatok védelméről szóló törvényt hétfőn fogadták el az Egyesült Államokban. A rendelkezés két alfajról szól, a berber- illetve a fokföldi oroszlánról, előbbi veszélyeztetett lett, utóbbi a fenyegetett kategóriába került.

A New York Times beszámolója szerint az ügynek hatalmas lendületet adott a híres nagymacska, Cecil megölése, akit júliusban lőtt le sportból egy amerikai fogorvos. Ez az eset felkeltette a közvélemény érdeklődését a trófeájuk miatt vadászott állatok ügye iránt, ami sokban segítette az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat munkáját. A csoport már 2011 óta tett lépéseket az oroszlánok védelmében, idén októberben úgy tűnt, az összegyűjtött adatok alapján csak a védett állatok listájára kerülhetnek fel az oroszlánok. Év közben viszont változás történt a tervben.

Ennek egyik oka az, hogy módosult az oroszlánok besorolása. Korábban az Afrikában és az Ázsiában élő nagymacskákat élesen elkülönítették, de egy új genetikai vizsgálat rámutatott: a két faj gyakorlatilag egy és ugyanaz. A másik indok, hogy a felmérések alapján Afrika és India-szerte csupán 1 400 berber- és 18 000 fokföldi oroszlán maradt.

Az új törvény elsősorban a legnagyobb trófeavadász országra, az Egyesült Államokra lesz hatással. A berber oroszlánt élve és halva is szigorúan tilos lesz behozni az államok területére, a fokföldi oroszlán vadászata viszont legális marad. Igaz, annak az amerikai állampolgárnak, aki be szeretné juttatni az állat trófeáját, egy hosszú és bonyolult eljáráson kell átesnie. Ráadásul az USA-ba szállított egyedeket csak bizonyos országokban lesz szabad befogni.

Az oroszlánok nem veszélyeztetettek minden országban. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség úgynevezett Vörös listáján az állatot a fenyegetett kategória sebezhető részére sorolta, eggyel a veszélyeztetett csoport alá. Bár eszerint az élőlény kihalási esélye még nem túl magas, a lista rámutat, hogy az oroszlánpopuláció 1993 és 2014 között nagyjából 43 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik