Tudomány
A photo taken on August 10, 2015 shows African lion cubs at the Paris Zoological Park (parc zoologique de Paris), formerly known as the Bois de Vincennes Zoological Park, in Paris. The zoo reopened to the public on April 12, after 6 years of renovation works. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY / AFP / BERTRAND GUAY

Ez is eljött: veszélyeztetett faj lett az afrikai oroszlán

24.hu
24.hu

2015. 12. 28. 17:52

Korábban a témában:

Az oroszlán is csatlakozott a veszélyeztetett fajok egyre bővülő családjához – számol be a Popular Science. Az állatok védelméről szóló törvényt hétfőn fogadták el az Egyesült Államokban. A rendelkezés két alfajról szól, a berber- illetve a fokföldi oroszlánról, előbbi veszélyeztetett lett, utóbbi a fenyegetett kategóriába került.

A New York Times beszámolója szerint az ügynek hatalmas lendületet adott a híres nagymacska, Cecil megölése, akit júliusban lőtt le sportból egy amerikai fogorvos. Ez az eset felkeltette a közvélemény érdeklődését a trófeájuk miatt vadászott állatok ügye iránt, ami sokban segítette az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat munkáját. A csoport már 2011 óta tett lépéseket az oroszlánok védelmében, idén októberben úgy tűnt, az összegyűjtött adatok alapján csak a védett állatok listájára kerülhetnek fel az oroszlánok. Év közben viszont változás történt a tervben.

Ennek egyik oka az, hogy módosult az oroszlánok besorolása. Korábban az Afrikában és az Ázsiában élő nagymacskákat élesen elkülönítették, de egy új genetikai vizsgálat rámutatott: a két faj gyakorlatilag egy és ugyanaz. A másik indok, hogy a felmérések alapján Afrika és India-szerte csupán 1 400 berber- és 18 000 fokföldi oroszlán maradt.

Az új törvény elsősorban a legnagyobb trófeavadász országra, az Egyesült Államokra lesz hatással. A berber oroszlánt élve és halva is szigorúan tilos lesz behozni az államok területére, a fokföldi oroszlán vadászata viszont legális marad. Igaz, annak az amerikai állampolgárnak, aki be szeretné juttatni az állat trófeáját, egy hosszú és bonyolult eljáráson kell átesnie. Ráadásul az USA-ba szállított egyedeket csak bizonyos országokban lesz szabad befogni.

Az oroszlánok nem veszélyeztetettek minden országban. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség úgynevezett Vörös listáján az állatot a fenyegetett kategória sebezhető részére sorolta, eggyel a veszélyeztetett csoport alá. Bár eszerint az élőlény kihalási esélye még nem túl magas, a lista rámutat, hogy az oroszlánpopuláció 1993 és 2014 között nagyjából 43 százalékkal csökkent.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.