Tudomány

Óvatosan: ebbe az optikai illúzióba beletörhet az agya

Na jó, a beletörés talán túlzás, de tény, hogy akár hosszú hónapokra megbandzsítja a színérzékelését, ha elég sokáig néz egy zöld és egy vörös négyzetet, melyek közül az egyiken függőleges, a másikon pedig vízszintes csíkok vannak, akár hónapokra színtévesztővé válhat.

Tom Scott egy tudománynépszerűsítő videóban magyarázza el a McCollough-hatás nevű jelenséget, amit Celeste McCollough, amerikai pszichológus fedezett fel 1965-ben. Az alapkísérlet veszélytelen, ezt nyugodtan kipróbálhatja.

Először is nézze néhány másodpercig ezt a fekete-fehér tesztábrát.

McColough tesztábra (kép: Wikipédia)
McColough tesztábra (kép: Wikipédia)

Aztán itt vannak a már említett csíkos négyzetek, a piros, illetve a zöld. Felváltva nézzen a közepükbe oda-vissza, legalább három percen át.

McCollough piros
McCollough piros (kép: Wikipédia)
McCollough zöld (kép: Wikipédia)
McCollough zöld (kép: Wikipédia)

Megvan? Akkor most menjen vissza a tesztábrához. Azt kell látnia, hogy a jobb felső, és a bal alsó, vagyis a vízszintesen sávozott mezők rózsaszínesek, míg a másik kettő zöldes lett.

Természetesen nem a monitorral van probléma, és nem is mi trükközünk: az agyát huzalozta át a zöld, és a piros négyzet.

Eddig minden rendben, nagyobb gond akkor adódik, ha túl sokáig nézi egymás mellett a zöld, és a piros négyzetet. Ma sem tudni pontosan miért, de 15 percnyi idő elég hozzá, hogy akár három hónapnál hosszabb időre színtévesztővé tegyék az embert. Komolyan, nehogy megcsinálják!

(via: The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik