Tudomány

Ez lehet a jövő szuperüzemanyaga

A gázautózás kitűnő alternatív az olcsó, és környezetbarát közlekedésre, amíg az e-mobilitás összes hátrányát ki nem küszöbölik az éppen tartó fejlesztések. Szűk körű használata ellenére számos előnye van, amikkel jobb, ha tisztában vagyunk.

A gázüzemű autózást két nagy csoportra bonthatjuk, a Magyarországon többek által használt LPG a Liquified Petroleum Gas rövidítése, vagyis PB-gáz. Előnye, hogy kis nyomáson 20-30 bar környékén cseppfolyós állapotban tárolható, a rendszer beépítéséhez nem kell komoly technológiai felkészültség, energiasűrűsége hasonló a benzinéhez.

Másképp kell szállítani viszont a nálunk igen ritka CNG üzemanyagot (Compressed Natural Gas – sűrített földgáz). A főképp metánból álló gázt sokkal nagyobb körülbelül 200-250 bár nyomáson kell tárolni, mint az LPG-t. Tárolása a gépjármű alatt elhelyezkedő nagynyomású gáztartályokban történik. Körülbelül 15-20 kg gáz tárolható ezekben a henger alakú, alumíniumból vagy szénszálas kompozit műanyagból készült tartályokban. Ez a mennyiség az autó teljesítményétől, fogyasztásától függően 300-380 km út megtételéhez nyújt elegendő energiát.

töltes

Környezetbarát üzemanyag, mert a molekulában megtalálható nagy mennyiségű hidrogén miatt energiatartalma magas, és kis széntartalma miatt más szénhidrogénekkel összehasonlítva elégetése során kevesebb szén-dioxid keletkezik.

Ráadásul előállításához, ellentétben az LPG-vel nincs szükség a kőolajiparra. A kitermeléstől függetlenül bármilyen állati, növényi hulladékból, trágyából, biológiailag lebomló, így metánt termelő hulladékból előállítható. A benzines motorral szerelt gépjárművekkel összevetve 50-60%-kal csökken a nitrogén-oxidok kibocsátása is, így könnyedén teljesítik a szigorú Euro6-os normát,  valamint a légkörbe kerülő kén-oxidok és a korom mennyisége gyakorlatilag nulla.

Tartaly a kocsiban

A földgáz tiszta, jól szabályozható, gazdaságosan és energiatakarékosan alkalmazható, legnagyobb hátránya a kúthálózat hiánya, de hála egy európai uniós forrásból finanszírozott beruházásnak, ez a helyzet hamarosan pozitív irányba fog változni hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik