Tudomány

Ingyen energia a garázstetőről?

Az e-mobilitás célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a fenntartható közlekedés megvalósítása, nem csak a szennyezés áthelyezése. Amíg fosszilis tüzelőanyagokból állítjuk elő az elektromos energiát, minden elért eredmény fél siker.

Ezért fontos cél az elektromos autók fejlesztése mellett a tiszta, megújuló forrásból származó villamos energia részarányának növelése is.

A villanyautók terjedése segíti a megújuló energiák elektromos hálózatba történő integrálását. Az intelligens töltőinfrastruktúrával, valamint elektromos hálózatba szervesen kapcsolódik az e-mobilitás, a járművek akkumulátorai ideiglenes energiatárolóként működnek, ezáltal kiegyenlítve a hálózat terhelés-ingadozásait.

De honnan származik az energia? A szélerőművek, napelemes erőművek, és egyéb alternatív energiaforrások szaporodása megnyugtató, de mindezek mellett, a lakóházra, garázsra telepíthető rendszerek arra is lehetőséget adnak, hogy saját kezükbe vegyük az energiatermelést.

DCIM100MEDIA

Magyarországon 2003 óta működnek hálózatos napelemes rendszerek, amelyek hatásfoka egyre jobb, a telepítési költség pedig egyre csökken, így rövidebb idő alatt térül meg a kezdeti nagy értékű befektetés.  Egy 6 kWh csúcsteljesítményű rendszer telepítésével, 30 000 kilométeres éves átlag futóteljesítményt számolva már elegendő energia termelhető az egész éves villanyautózáshoz.

Egy ilyen rendszer telepítéséhez körülbelül 50 négyzetméter tetőfelület, és 3-3,5 milliós befektetés szükséges. Az összes költséget, kiadást mérlegre téve ez még messze van az ingyen energiától, de kiszámítható, és kivitelezhető megoldás.

Nem véletlen, hogy a nagy gyártók is folyamatosan foglalkoznak a fedett garázsra, parkolóra telepített napelemek témájával. A Ford Michigan állam (USA) legnagyobb naperőmű-telepét építi a Ford Világközpontjánál, 360 fedett parkolóhely és 30 töltőpont épül, 1,038 megawatt teljesítménnyel. A telep beindítása az előzetes számítások szerint évi 794 tonna széndioxid-emisszió megtakarításával jár.

Még látványosabb a BMW napelemekkel felvértezett autóbeálló koncepciója. A napos vidékekre szánt megoldást a bajor gyártó amerikai formatervezői stúdiója álmodta meg.  A BMW az i3 és i8 modelljeihez fejlesztett garázs nem csak napelemei miatt környezetbarát, tartóoszlopai újrahasznosított bambuszból készültek, az oldalelemek karbonszálas anyagból, de sajnos az iSolar Carport egyelőre csak megvalósulásra váró koncepció.

bmw_villany_garazs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik