Tudomány

Az autó nem vész el, csak átalakul

Egy öreg autó számára végállomás a roncstelep, de megfelelő hulladékkezeléssel, körültekintő kezeléssel az alkatrészek nagy része alapanyagként újra felhasználásra kerülhet.

Amíg a gépjárművek döntő részben fémből készültek egyszerűbb volt a bontás, és újrahasznosítás képlete. Az üzemanyag, akkumulátor, kenőanyagok, egyéb folyadékok eltávolítása után, úgynevezett „szárazra fektetett” állapotban kibontották a még beépítésre alkalmas alkatrészeket, a maradék pedig nagy teljesítményű aprítógépbe kerül. Ezek a gépek erős, tengelyekre szerelt őrlőfogakkal könnyen, gyorsan aprítják fel az autó karosszériáját. Ebből az őrleményből az anyagfajtákat tulajdonságaik alapján különítik el, és küldik tovább hasznosításra az azzal foglalkozó cégeknek.

r2

Csakhogy a műanyagok tömege nőtt az utóbbi években, mára átlagban 10-12 százalék egy autóra vetítve, vagyis 140-150 kilogramm műanyagot találunk minden járműben. Ez az arány csak növekedni fog a következő évtizedekben, ezért fontos feladat, a műanyagok újrahasznosítása.

Jelenleg a fémtől elkülönített másodlagos hulladék javarészt cementművekben történő égetés során hasznosul, ezért fontos az újrahasznosítható műanyag kinyerése, komplex, modern feldolgozórendszerek bevezetésével.

r3

Az Európai Unióban évente 8-9 millió tonna hulladék keletkezik gépjárműroncsokból, Magyarországon jelenleg 100-12 000 roncsautó kerül kiselejtezésre évente. Ezt a hulladékmennyiséget 280 regisztrált bontóban dolgozzák fel, de sajnos sok telep a törvényi szabályozás betartása nélkül, feketén üzemel.

2015-től még szigorúbb előírások vonatkoznak a gyártókra, 95 százalékos hasznosítási mértékkel kötelesek számolni, de több autómárka is lépéselőnyben van már. A BMW esetében az összeszerelési folyamat során felhasznált műanyagok 15 százaléka újrahasznosított forrásból származik, és már 2007-ben egy nagyszabású innovációs kísérlet során 501 új, frissen gyártott típus szakszerű elbontásával bizonyították, hogy teljesíteni tudják a 95 százalékos szabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik