Tudomány

Levegővel hajtott autó – lesz ebből valaha valami?

24.hu
24.hu

2015. 12. 15. 16:00

A sűrített levegőben tárolt energiával tiszta üzemű, olcsón „megtankolható” autókat lehetne hajtani. Miért nem ilyenekkel jár akkor az emberiség?

A sűrített levegővel hajtott járművek története egyidős a motorizációval. A XIX. század második felében főleg bányamozdonyok hajtására terjedt el ez a tűzbiztos technológia, de egy időben a párizsi villamost is levegő hajtotta. A sűrített levegőt használták tengeralattjárók mozgatására is, a torpedók hajtására pedig egész sokáig nem is használtak mást. Angliában 1903-ban még légautó-gyártó vállalat is alakult, de a londoni Liquid Air Company nem sokáig maradt életben. A nyomatékszegény légautókat és a drága újratöltést nem kedvelték meg a benzin- és gőzmotoros kocsikkal is ez idő tájt ismerkedő emberek.

Sűrített levegős bányamozdony 1928-ból

A technológia legnagyobb problémája manapság már más, hiszen a nyomaték megfelelő áttételezéssel megnövelhető, a légsűrítés akár megújuló energiával is olcsón megoldható. A gondot inkább a nyomás alól szabaduló levegő erős lehűlése jelenti. Ha a sűrítéskor keletkezett hőt nem „adjuk vissza” a rendszernek valahogy, pazarló is lesz a léghajtás és fagyveszély is jelentkezik a legváltozatosabb pontokon. További probléma, hogy a légmotor legalább olyan zajos, mint amilyen környezetbarát.

Menekülő ember

A sci-fi irodalomban ritkán, de fel-felbukkan a sűrített levegős hajtás, mint a jövőbeli tiszta autózás technikája. Kevesen tudják, de a Menekülő ember című film (Schwarzeneggerrel a főszerepben) Stephen King regénye alapján készült – még kevesebben tudják, hogy a könyvben egész sokat szerepelnek a sűrített levegős kocsik. Az elszennyezett levegőjű jövőbeli Amerikában a belsőégésű motor luxusa a rendőrség számára lesz fenntartva, a köznép több munkahengeres sűrített levegős autóval jár, legalábbis King regénye szerint.

 

Időről időre azért máig előkerül a levegővel hajtott autó ötlete. Talán a legsikeresebb, vagy inkább legtovább jutott próbálkozás egy Franciaországban indított vállalat fejlesztése. Az MDI egészen működő prototípusokig eljutott, jelenleg az indiai Tatánál próbálják tökéletesíteni a technikát. Íme, 2008-ban már így száguldott a sűrített levegős autó:

A francia PSA-konszern is prototípusokban tesztelte 2013-ban azt a Hybrid Air-nek nevezett segédberendezést, melyben az autók lassításának energiáját tárolták el nitrogén összesűrítésével. Gyorsításkor aztán ez az energia besegített a kocsi hajtásába, hasonlóan csökkentve az üzemanyag-fogyasztást, mint ahogy azt az elektromos kiegészítő hajtás teszi a hibridautókban. A projektet idén januárban a magas fejlesztési költségekre hivatkozva határozatlan időre felfüggesztette a PSA.

A Hybrid Air rendszer egy Peugeot-ba építve

A sűrített levegős autózást jelenleg leginkább az évről évre megrendezett, egyetemi, főiskolai csapatokkal Magyarországon is lebonyolított mérnöki csapatversenyekből ismerhetjük. A Bosch-Rexroth által szponzorált barkácsverseny járművei jópofa és valóban emisszió-mentes szerkezetek, de egy pillanatig sem érezni rajtuk, hogy valamikor a közeli jövőben a bennük rejtező technológia képes lenne versenyre kelni a hagyományos belsőégésű vagy a lendületesen fejlődő elektromos autók konstrukciójával.

Pneumobil: mérnökhallgatók barkács-versenyautója
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.