Tudomány

Párizsi klímacsúcs: két fok alatt maradhat a Föld hőemelkedése

Laurent Fabius ambiciózusnak és kiegyenlítettnek nevezte a klímamegállapodás végleges tervezetét az ENSZ 21. klímakonferenciájának elnökeként – írja a BBC News.

Az egyezmény tervezetének végleges szövegét technikai okokból, fordítási és szerkesztési feladatok miatt a korábban tervezettől eltérően nem reggel kilenc órakor, hanem fél tizenkettőkor mutatták be, és arról néhány órával később szavazhatnak.

Robert Redford színész-rendező és Mundiya Kepanga, a pápua új guinea-i Huli törzs vezetője kezet fog klímacsúcson (MTI / AP / Thibault Camus)
Robert Redford színész-rendező és Mundiya Kepanga, a pápua új guinea-i Huli törzs vezetője kezet fog a klímacsúcson (MTI / AP / Thibault Camus)

Az ENSZ 21. klímakonferenciája a Párizs környéki Le Bourget városban az eredeti tervek szerint péntek este ért volna véget, de lezárását – és ezzel az átfogó klímavédelmi megállapodás elfogadását – előrelépés hiányában szombatra halasztották.

Általánosan elfogadott nézet szerint a Föld légkörének átlagos felmelegedését legfeljebb két Celsius-fokban maximálni kell az iparosodás előtti mértékhez képest, ha a világ el akarja kerülni az ökológiai katasztrófát. A kis szigetországok, amelyeket a tengervízszint emelkedése miatt máris mindenkinél erősebben sújt a klímaváltozás, két Celsius-fok helyett másfél fokot szorgalmaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik