Tudomány

Hat fokot emelkedik az óceán hőmérséklete és végünk

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 01. 21:50

A tengervíz hőmérsékletének hat Celsius-fokos emelkedése megfojtaná a földi életet.

A Szergej Petrovszkij matematikaprofesszor vezette kutatócsoport matematikai modellezésen alapuló tanulmánya kimutatta, hogy ha a világ óceánjainak vízhőmérséklete mintegy hat Celsius-fokkal emelkedik az iparosodás előtti időkhöz képest – ahogyan az számos tudományos előrejelzés szerint legkorábban 2100-ban megtörténhet -, leállna a fitoplanktonok oxigéntermelése, és ezáltal szétzilálódna a fotoszintézis folyamata.

A globális felmelegedés már mintegy két évtizede áll a tudomány és a politika figyelmének középpontjában. Katasztrofális következményeiről már sokat beszéltünk, amelyek közül valószínűleg a legveszélyesebb a tengerszint emelkedése az antarktiszi jég olvadása miatt, ha a hőmérsékletnövekedés néhány fokos lesz az iparosodás előtti időszakhoz képest. Most azonban úgy tűnik, hogy   mégsem ez jelenti a legnagyobb veszélyt

– hangoztatta Petrovszkij professzor, a Bulletin of Mathematical Biology kiadványban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A Föld teljes légköri oxigénjének kétharmadát az óceáni fitoplanktonok termelik – ennek megszűnése a légköri oxigén kiürülését eredményezné globálisan, ami az állatok és az emberek tömeges halálát okozná – tette hozzá.

A kutatócsoport által kifejlesztett új matematikai modell az oxigéntermelésről az óceánokban figyelembe veszi a planktonközösségek közötti kölcsönhatásokat: az oxigéntermelést a fotoszintézisben, az oxigén-felhasználást a planktonok lélegzése során és a fitoplanktonokon élő állatok táplálását.

A Párizsban zajló ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozó résztvevői célul tűzték ki, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. 1850 óta már 1 Celsius-fokkal emelkedett a globális átlaghőmérséklet. A világ országai által eddig vállalt intézkedések nem elégségesek a 2 Celsius-fokos küszöb eléréshez, ha csak azokat valósítják meg, a globális átlaghőmérséklet emelkedés 2,7 és 3,5 Celsius-fok között lehet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.