Tudomány
This handout picture taken on September 24, 2014, and released December 1, 2015 by Boyalife Group shows three cloned puppies in an incubator at a facility in Tianjin. The Chinese scientist behind the world's biggest cloning factory has technology advanced enough to replicate humans, he told AFP, and is only holding off for fear of the public reaction.   AFP PHOTO / BOYALIFE GROUP----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BOYALIFE GROUP " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES / AFP / Boyalife Group / BOYALIFE GROUP

Embereket is reprodukálna a világ legnagyobb klóngyára

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 12. 01. 10:13

A kínai intézet első körben az élelmiszer-iparban lát lehetőséget, milliós nagyságrendben állítanának elő szarvasmarhákat.

A világ legnagyobb „klóngyárát” hozzák létre Kínában. A Boyalife intézet vezetője, Xu Xiaochun azt mondta az AFP hírügynökségnek: elég fejlett technológiával rendelkeznek ahhoz is, hogy embereket reprodukáljanak, ezt azonban a társadalmi reakcióktól tartva egyelőre nem teszik meg.

Változó hozzáállásra számítanak

A hatalmas géntechnológiai intézetben hét hónapon belül megindulhat a termelés: 2020-ban már évi egymillió szarvasmarha-klón előállításával számolnak az élelmiszer-ipar számára. Xu lehetőséget lát versenylovak, házi kedvencek, rendőrkutyák klónozásában is.

Az igazgató szerint a jövőben megváltozhat a társadalmi hozzáállás és az emberek saját reprodukciójukról is szabadon dönthetnek. „Egy most világra jövő gyermekben félig az anyja, félig az apja génjei vannak. A jövőben a szülőknek két további választásuk is lehet: a gyerek örökölheti száz százalékig az anyja, vagy az apja génjeit is” – mondta.

Visszahozzák az elpusztult kiskutyát

A klóngyár dél-koreai partnere, a Sooam meglehetősen hajmeresztő dolgokat művel: a már kihalt gyapjas mamut visszahozásán is dolgoznak, Szibériában megtalált, több ezer éve jégbe fagyott állatok sejtjeiből. Magánmegbízásokat is teljesítenek: jó pénzért klónozzák az ügyfelek elpusztult háziállatait.

A Sooam alapítója sokáig afféle nemzeti hős volt Dél-Koreában a klónozásban elért eredményeiért, majd egy évtizede kegyvesztetté vált, miután bejelentette, hogy klónozott egy emberi embriót. Emiatt elvesztette egyetemi állását, visszavonták kutatásait, bűncselekményekkel vádolták meg. Hwang Woo-Suk idén egy dél-koreai lapnak nyilatkozta, hogy egy kínai közös vállalkozásba terveznek beszállni, miután a dél-koreai bioetikai törvények tiltják az emberi sejtek felhasználását.

Nem tartják magukat őrült tudósnak

A klónozás nem jelent génmódosítást, de lehetővé teszi például az élelmiszeriparban, hogy a cégek állandó minőségű húsalapanyaghoz jussanak. Arról világszerte vita zajlik, hogy a klónozott hús biztonságos-e emberi fogyasztásra, az Európai Parlament például betiltotta, de az amerikai élelmiszerbiztonsági vizsgálatok azt állapították meg, hogy nem okoz bajt.

A Kínai Mezőgazdasági Akadémia szakértője azt mondta: riasztóak a Boyalife bejelentései. „Ahhoz, hogy biztonságosnak nyilvánítsák a klónozott állatok felhasználását, nagyon megalapozott eljárásra van szükség, ezért nagyon megleptek a hírek” – mondta Han Lanzhi. Hozzátette: szigorú szabályozásra lenne szükség, mert a saját üzleti érdekeit néző cég könnyedén tehet meg egyre több dolgot a jövőben.

A Boyalife vezetője viszont az mondta: meg szeretnék mutatni a társadalomnak, hogy a klónozás egyáltalán nem olyan őrült dolog, nem őrült tudósok zárt ajtók mögött végzett kísérletezgetéseiről van szó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.