Tudomány

Ha mikroorganizmus vagy a Marson, akkor a szárasságot is túlélheted

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 25. 18:31

A német űrkutató központ (DLR) kutatói szerdán mutatták be Kölnben négy éven át tartó, Mase (Mars Analogues for Space Exploration) nevű projektjüket, amely a marsi körülmények életre gyakorolt hatását vizsgálta.

A tudósok mintákat vettek a Föld szélsőségesen száraz, oxigénben szegény területeiről. Az anaerob, vagyis levegőben nem tenyésző baktériumokat izolálták és vizsgálatnak vetették alá. A Mase projekt központi kérdése az volt, hogyan reagálnak a Marson fellépő stresszfaktorokra az organizmusok, amelyek már hozzászoktak bizonyos stresszkörülményekhez, mondta Petra Rettberg, a projekt vezetője.

Bizonyos apró élőlények szokatlan ellenálló-képességet mutatnak az extrém szárazsággal szemben. A száraz időszakokat nyugalmi állapotban vészelik át, majd amikor újra víz kerül a környezetükbe, folytatják anyagcseréjüket és szaporodni kezdenek. Így a Marson is túlélnének, mondta Rettberg. A legújabb kutatások szerint a vörös bolygón rövid ideig jelen volt a víz.

A Marson tapasztalható klimatikus körülmények jelentősen különböznek a Földétől: a légkör ritka, nincs oxigén, a hőmérséklet nagyon alacsony, magas a sugárzás, nagy a szárazság. A Földön néhány organizmus ezen körülmények némelyikéhez hozzászokott, bár nincsenek kitéve egyszerre mindegyik Marsra jellemző szélsőséges tényező hatásának.

A szakértők szerint az élet körülményei a Marson egykor jóval kedvezőbbek lehettek, mint manapság. Ezért megpróbálják “öregíteni” és fosszilizálni az organizmusokat, hogy a megállapíthassák, a jövőben mely fosszíliákat vagy rokon organizmusokat találhatnak a Marson. Az eredmények segíthetnek abban, hogy a jövőbeli űrmissziókat felkészítsék az élet utáni kutatásra.

(ORF, MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

UNSPECIFIED  :  1st steps of human on Moon : american astronaut Edwin "Buzz" Aldrin walking on the moon on july 20, 1969 during Apollo 11 mission (we see Neil Armstrong in the visor of the helmet)  (Photo by Apic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.