Tudomány

Halálos veszélyben a gyerekek a brutális idő miatt

szárazság (Array)
szárazság (Array)
Ők az első számú áldozatok.

A gyermekek a bolygó felmelegedésének első számú áldozatai – tudatta az UNICEF. Az ENSZ gyermekvédelmi alapja – a közelgő párizsi klíma-csúcstalálkozó elé időzített jelentésében – drámai számokat közölt. Jelenleg mintegy 530 millió gyermek él olyan térségben – jórészt Ázsiában -, ahol egyre gyakoribb a katasztrofális árvíz, 160 millió pedig olyan afrikai országban, ahol egyre elviselhetetlenebb a szárazság.

Az éghajlati kockázatoknak kitett gyermekek száma aggasztóan magas.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a kisgyermekek különösen érzékenyek a hőségre, ami végzetes kiszáradáshoz vezethet, ráadásul ezeknek a gyermekeknek a nagy része nyomorog. Korábban az UNICEF arra hívta fel a figyelmet, hogy mintegy 11 millió kelet- és dél-afrikai gyermek szenved éhezéstől, betegségtől és vízhiánytól az elmúlt évtizedek legsúlyosabb El Ninója miatt. Az élelmiszer- és vízhiány miatt a gyerekek a legsebezhetőbbek az olyan halálos kórokkal szemben, mint a malária, a hasmenés, a kolera és a dengue-láz.

A következmények nemzedékeken át éreztethetik a hatásukat, ha az érintett közösségek nem kapnak támogatást.

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino Afrika számos részén okoz aszályokat okoz, de Etiópiában a legsúlyosabb a helyzet. Több mint nyolcmillió etiópiainak van szüksége élelmiszersegélyre és ez a szám 2016 elejére 15 millióra nőhet. Az UNICEF szerint mintegy 350 ezer etiópiai gyermek olyan súlyosan alultáplált, hogy mesterséges táplálás nélkül valószínűleg meghal.

A november 30. és december 11. között tartandó párizsi klímacsúcs tétje, hogy sikerül-e tető alá hozni azt a megállapodást, amely elkerülhetővé teszi, hogy a globális felmelegedés meghaladja a másfél-két Celsius fokot.

Egyelőre vesztésre állunk

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) szakértői szerint idén az utóbbi idők legpusztítóbb El Nino-jelenségével kell számolni, mivel a Csendes-óceán keleti térségének középső részén a vízfelszín háromhavi átlaghőmérsékletének csúcsa két fokkal az átlagos érték fölé emelkedik. Michel Jarraud, a WMO főtitkára szerint a klímaváltozás már eddig is drámai változásokat okozott a Földön, de olyanokat is előidézhet, amelyeket korábban nem tapasztaltunk.

A brit meteorológiai szolgálat előzőleg azt közölte, hogy a januártól szeptemberig mért adatok alapján 2015 lehet az első év, amikor a felmelegedés meghaladja 1 Celsius-fokot. A Föld klímaváltozása túljut a veszélyesnek számító 2 Celsius-fokos felmelegedés felén. Ezt a CO2-kibocsátás és az El Nino közös hatásának tulajdonítják. A britek szintén úgy vélik, hogy az emberi tevékenység eddig ismeretlen tartományba hajtja a klímát.

A kutatók szerint 2016 ismét igen melegnek ígérkezik, ám ez nem jelenti azt, hogy ettől kezdve minden év legalább egy fokkal melegebb lesz, mint az iparosodás előtti átlaghőmérséklet. Az adatok tovább növelik a politikusokra nehezedő nyomást, hogy a párizsi klímacsúcson megállapodást kössenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről, hogy a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius-fok alatt maradhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik