Tudomány
The Statue of Liberty is pictured on July 4, 2015 in New York. The US is ramping up security across the country and urging people to stay alert over the Independence Day holiday weekend over fears of a terrorist threat. AFP PHOTO/JEWEL SAMAD / AFP / JEWEL SAMAD

’56: Magyar zászlót lengetett a New York-i Szabadság-szobor

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 11. 20. 17:11

A szovjet tankok 1956. november 4-én leverték a magyar szabadságharcot, de az ellenállás nem szűnt meg. Több forradalmi sejt folytatta a küzdelmet a fővárosban és vidéken is, tüntetések folytak, sortüzek dördültek. Az utcákat szovjet és magyar terrorkülönítmények lepték el, nagy volt a káosz.

Sokan még bíztak a nyugat segítségében, az utolsó segélykiáltások hangzottak a világ közvéleménye felé. New York-i magyarok ebben a helyzetben hajtották végre illegális, ámde felemelő akciójukat az Amerikai Egyesült Államok jelképének számító Szabadság-szobornál. November 18. volt, vasárnap reggel.

“Médiaeseménynek” szánták

Egy értelmiségi csoport többek között Keviczky Kálmán, Juharos István és Mártonffy István részvételével Sisa István, a Free World Review szerkesztőjének newarki lakásán gyűlt össze.

Azon törték a fejüket, miként hívhatnák fel a leghatásosabban az amerikai közvélemény figyelmét a szovjet agresszióra, a magyar szabadság eltiprására.

Heurékát akkor kiáltottak, amikor az ötletelés során szóba került a New York-i Szabadság szobor. A terve ezek után gyorsan megszületett. Maga az akció fizikai lebonyolítását Mártonffy vállalta egy 15 fős csoporttal, Keviczky pedig azt, hogy dokumentálja az eseményt. Sisa volt a “PR-os”, felvette a kapcsolatot az amerikai média szereplőivel.

Emigráns magyar hölgyek vállalták, hogy elkészítik a három méter széles, hét méter hosszú lobogót, és egy ennél is nagyobb feliratot. Aprólékosan elterveltek mindent, hiszen akciójuk illegális volt. Szombat délelőttre tervezték a zászlókibontását, hogy a vasárnapi lapok révén a lehető legszélesebb figyelmet kapják.

Mentsétek meg Magyarországot!

A reggeli első turistahajóval terveztek az emlékműhöz érkezni, és akkor akarták kibontani a lobogót, amikor a második adag turista is a kis szigetre ér, épp a belépésre várakozik. A kijelölt napon viszont szélcsend volt, és a szemerkélő eső miatt félő volt, hogy látogatók is elmaradnak. Ezért csúszott a program másnapra.

Minden terv szerint haladt. Mártonffy a teste köré csavart zászlóval igyekezett a szobor teteje felé, a többiek igyekeztek lassítani a lépcsőn felhaladó kirándulókat.

A fáklyához vezető utat vasajtó zárta le, erről leverték a lakatot, és hamarosan hétméteres magyar zászlót lobogtatott a szél Amerika jelképe, a Szabadság-szobor magasba nyújtott karja.

Eközben a szobor talapzatánál kibomlott a nagy gonddal készített felirat is: “Stop genocide, save Hungary!”, azaz “Állítsátok meg a népirtást, mentsétek meg Magyarországot!”. A szobor őrségének fél óra kellett, mire a zászlót eltávolította. A magyarokat igazoltatták, de senkit nem tartóztattak le. És a hatás óriási volt.

A szobor körül megjelentek a tudósítók helikopterei, a rádiók, a lapok szenzációként számoltak be az akcióról. Az AFP-re hivatkozva az MTI is kiadott egy bizalmas hírt: “Több fiatalember – kilétüket nem lehetett megállapítani – vasárnap délelőtt óriási magyar zászlót tűzött ki a New York-i Szabadság-szobor legmagasabb pontját jelentő fáklyára, a szobor lábánál feliratot helyeztek el “Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot” felirattal”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.