Tudomány

Fotón mutatták meg, hogyan születik egy új bolygó

24.hu
24.hu

2015. 11. 19. 19:03

A folyamat néhány millió év alatt lezajlik, a kutatóknak most először sikerült képet készíteni róla.

Először sikerült kutatóknak fényképfelvételt készíteniük egy épp megszülető távoli bolygóról – írja a Verge. Ez azért jelentős eredmény, mert az általunk ismert kétezer exobolygó közül mindössze tízről sikerült valamilyen képfelvételt készíteni, és azok kialakulása már régóta befejeződött. A fenti képen a valós felvételek alapján elkészült illusztráció látható, a kutatók által készített eredeti kép így néz ki:

University of Arizona

Formálódó bolygót még soha nem sikerült ábrázolniuk a tudósoknak, az e heti Nature-ben közzétett képek ugyanakkor végre betekintést nyújtanak abba, hogyan alakulnak ki a csillagrendszerek.

A most ábrázolt exobolygó az LkCa15 nevű, a Földtől 450 fényévre lévő csillag körül kering. Az LkCa15 körül egy hatalmas protoplanetáris korong kering, ami tipikusan a fiatal csillagokra jellemző – ez a csillag születésekor képződő törmelékből áll. A bolygók ebben a korongban formálódnak, ahogy a törmelék összeáll, ez néhány millió éves folyamat.

Az LkCa15 protoplanetáris korongjában egy hatalmas lyukat fedeztek fel a kutatók, ami feltehetően új bolygók formálódása miatt keletkezett. Kate Follette és Stephanie Sallum, az arizonai egyetem kutatói az egyetem Chilében található Magellan nevű távcsövét használták,amely képes annak a hullámhossznak az érzékelésére, melyeket a növekedésben lévő csillagok és bolygók bocsátanak ki magukból. Ezek az objektumok rendkívül felmelegednek kialakulásuk közben, aminek köszönhetően a bennük lévő hidrogén-alkotórészek mélyvörösen izzanak – ez a Földről megfigyelhető. A kutatók ennek segítségével tudták leképezni a formálódó exobolygót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.