Tudomány

Kádár bácsi levele a magyar csecsemőknek

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 10. 20. 16:00

A gúnyirat szerint katona bácsikat ígért a kicsiknek, akik megvédik őket elvetemült szüleiktől.

A magyar ember még a kínból is viccet csinál, talán ez segít túlélni a sorscsapásokat. Ma már talán kevésbé tűnik viccesnek, mindenesetre hihetetlen bátorságra vall a “Kádár bácsi üzenete” című röplap megalkotása és sokszorosítása.

A dátum pedig 1956. november 15. Az utcákon még szovjet és magyar alakulatok razziáznak, sortüzek dördülnek, vagyis nagyban folyik a törvényen kívüli megtorlás. “Kádár bácsi” és barátai pedig már készülnek a jog álarca mögé bújtatott bosszúra.

Szovjet kakaót és katona bácsit ígér

A röplapot feltehetően budapesti orvostanhallgatók készítették, Cseh Zsuzsa főlevéltáros tette most közzé a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján. A szöveg a magyar csecsemőket szólítja meg Kádár János nevében, akinek utolsó bizodalma már csak bennük van.

A ti ártatlan lelketeket még nem tudta megfertőzni szüleitek érthetetlen szabadságvágya. Szolidaritásra hívlak fel benneteket! Nyakig vagyok a … és apáitok nem akarnak tisztába tenni. Vegyétek hát fel ti a munkát!

A termelést kellene a babáknak beindítaniuk sztrájkoló, üldözött szüleik helyett, cserébe “Kádár bácsi” szovjet kakaót, a bölcsőde kifestését és a játékok javítását ígéri. “Addig is mindegyikkőtöknek hoztam egy fölhúzott tankot játékkatonákkal.”

“Ezek a katonabácsik megvédenek benneteket nyugati fasiszta csecsemőktől, valamint elvetemült szüleitektől, kik részetekre borzalmas, szovjet katonáktól mentes jövőt szántak!”

Három év járt érte

Diktatúrában a politikai humor, szatíra, vicc az ellenállás fegyvere is, melyért vészterhes időkben több év börtönbüntetést is lehetett kapni – írja Cseh Zsuzsa, és ez magyarázza azt is, miért foglalkozik a levéltár honlapja a röpirattal.

A Füzesabonyi Gépállomás három dolgozója 1957 júniusában állt bíróság elé a „Kádár bácsi üzenete” miatt. A gúnyiratot ugyanis az egyik vádlott bevitte a munkahelyére, és többek előtt felolvasta. Utána pedig két cinkosával együtt az üzemi bizottság stencilgépén körülbelül 100 példányban lemásolta.

A bíróság úgy ítélte, hogy ezzel kimerítették a folytatólagosan elkövetett izgatás bűntettét, ezért két vádlottra három-három, a harmadikra egy év börtönbüntetést szabott ki. Másodfokon egy-egy, illetve fél évre csökkentették a büntetéseket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.