Tudomány

Óriás hullájával szívatták meg Amerikát 1869-ben

A Biblia szerint egykoron óriásik éltek a Földön, még az özönvíz előtt. A Teremtés könyvében olvashatjuk: “Lőn pedig, hogy az emberek sokasodni kezdének a föld színén, és leányaik születének. És láták az Istennek fiai az emberek leányait, hogy szépek azok, és vevének magoknak feleségeket mind azok közűl, kiket megkedvelnek vala. És monda az Úr: Ne maradjon az én lelkem örökké az emberben, mivelhogy ő test; legyen életének ideje száz húsz esztendő”.

Az óriások valának a földön abban az időben, sőt még azután is, mikor az Isten fiai bémenének az emberek leányaihoz, és azok gyermekeket szűlének nékik. Ezek ama hatalmasok, kik eleitől fogva híres-neves emberek voltak.

Arról van tehát szó, hogy egyes angyalok – netán a Luciferrel a Mennyből elűzött “bukottak” – emberekkel álltak össze, és óriásokat, gigászokat vagy ha jobban tetszik, Nefilimeket nemzettek nekik. Természetfeletti származásukhoz híven termetük és képességeik is rendkívüliek voltak, tudásukat pedig átadták az emberiségnek.

Akkor hát legyen nekik óriásuk!

Ez a téma merült fel egy baráti beszélgetésen az Egyesült Államokban 1868-ban. A megrögzött ateista dohánykereskedő, Gorge Hull és egy metodista lelkész éjszakába nyúló, heves vitát folytatott az óriások létezéséről. Meggyőzni egyik sem tudta a másikat, de Hullban merész ötlet fogalmazódott meg.

Gipszből kifaragtatott egy több mint három méteres, csaknem másfél tonnás humanoid formát, némi festékkel, savval és nem kevés ügyességgel élővé varázsoltatta a szobrot.

Ezután unokatestvérének cardiffi farmján elásták az “óriás maradványait”, titoktartást fogadtak, és egy évig nem történt semmi.

Akkor pedig Hull utasította rokonát: ásasson kutat a háza mögött ott, ahol a szobrot elásták. A munkások 1869. október 16-án megdöbbenve fedezték fel az óriás megkövesedett maradványát. Az unokatestvér, William Newell azonnal sátrat emeltetett a szenzációs lelet fölé, és 25 pennyért engedte be a látogatókat.

Leleplezte magát

Azok ugyanis ezrével érkeztek az óriás maradványait megcsodálni. A vallás és a tudomány képviselői egymásnak estek a cardiffi óriás kapcsán, amitől még több látogató érkezett, az időközben duplájára emelt belépőkből pedig folyt a pénz. Persze féltek a lelepleződéstől, így néhány hét múlva elfogadták egy bankár ajánlatát, az óriás 23 ezer dollárért gazdát cserélt és New Yorkba költözött.

Akkora üzlet volt, hogy egy cirkusztulajdonos, bizonyos Phineas Taylor Barnum is megcsinálta a maga megkövült óriását, és ő is turnézni kezdett vele. Végül egyre több maradványt került elő, a felfordulást látva pedig Gorge Hullban győzött a lelkiismeret: 1869. december 4-én leleplezte a csalást.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik