Tudomány

Nyolc könyv, amit a világ egyik legnépszerűbb tudósa szerint mindenkinek el kell olvasnia

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

újságíró. 2015. 10. 06. 16:27

Tegnap, vagyis október ötödikén töltötte be ötvenhetedik születésnapját Neil deGrasse Tyson, amerikai asztrofizikus, és kozmológus. A természettudományok népszerűsítéséért tett erőfeszítései csak brit kollégája, Stephen Hawking erőfeszítéseihez, illetve Tyosn egyik legnagyobb példaképe, és elődje, Carl Sagan munkájához fogható.

Ahogy Sagan 1980-ban, Neil deGrasse Tyson 2014-ben dolgozta fel, egy Kozmosz című, 13 epizódos, lenyűgöző dokumentumfilm-sorozatban az emberiség, és a tudomány történetét, valamint a bennünket körülvevő univerzum működésének szabályait. Tyson sorozata, amelyik a National Geographic Channel legnézettebb műsora lett, a csatorna magyar verziójának programján is szerepel.

Neil deGrasse Tyson még 2011-ben, a Reddit közösségi portálon egy Ask me anything (Kérdezz tőlem bármit) chatfolyamban egy rajongója kérdésre szedte össze, hogy melyik az a nyolc könyv, amit minden embernek el kellene olvasnia életében, illetve hogy miért. Tyson listáját az IFLS porolta le a tudós születésnapján.

1, A Biblia – „Azért, hogy megtanuld: sokkal könnyebb, ha mások mondják meg neked mit gondolj, mintha magadtól gondolkodnál.”

Bible on a wooden desk
kép: Thinkstock

 

2, Isaac Newton: A világ rendszeréről – „Azért, hogy megtanuld: az univerzum megismerhető.”

William Blake: Newton (kép: Wikipédia)

 

3, Charles Darwin: A fajok eredete – „Azért, hogy megtanuld rokona vagy minden élőlénynek a Földön.”

Darwin: A fajok eredete (kép: muelis.tumblr.com)

 

4, Jonathan Swift: Gulliver utazásai – „Azért, hogy a többi szatirikus lecke mellett megtanuld, az emberek az idő legnagyobb részében jehuk*.”

Gulliver Liliputban (kép: Wikipédia)

 

5, Thomas Paine: Az értelem kora – „Azért, hogy megtanuld, a racionális gondolkodás hatalma, a szabadság elsődleges forrása a világban.”

Gorge Cruikshank Pinet, illetve az Értelem korát támadó karikatúrája (kép: Wikipédia)

 

6, Adam Smith: A nemzetek gazdagsága – „Azért, hogy megtanuld: a kapitalizmus a kapzsiság gazdasága, egyedülálló természeti erő.”

Adam Smith a brit 20 fontoson (kép: economicsone.com)

 

7, Szun-ce: A háború művészete – „Azért, hogy megtanuld, embertársaid legyilkolását művészetté lehet magasztalni.”

Ancient Terracotta Warrior statues in China
A Csin Si Huang-ti császár sírját őrző agyagkatonák (kép: Thinkstock)

 

8, Niccolo Machiavelli: A fejedelem – „Azért, hogy megtanuld: az emberek, akik nem rendelkeznek hatalommal, mindent megtesznek azért, hogy megszerezzék, és azok, akiknek van hatalmuk, mindent megtesznek, hogy megtartsák azt.”

Machiavelli szobra a firenzei Uffizi galériában (kép: Wikipédia)

 

*A jehuk a Gulliver utazásainak negyedik részében (Utazás a nyihahák országába) szereplői, valójában az emberiség kegyetlen karikatúrái. Kibírhatatlan, erőszakos, ostoba, undorító, mérhetetlenül falánk és buja ösztönlények, akik ugyanakkor ravaszak, alattomosak és bosszúállók. Világukat a szerzés határozza meg, apró fénylő köveket és ásványokat gyűjtenek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.