Tudomány

India fellőtte a Hubble űrteleszkóp kistestvérét

Felbocsátotta első űrteleszkópját India, elsőként a fejlődő országok közül. A másfél tonnás Astrosat csillagászati műhold az ibolyántúli és a röntgentartományban végez vizsgálatokat 5 évig a Földtől 650 kilométerre.

Az amerikai Hubble űrteleszkóp egy kisebb változatának tekinthető csillagászati műholdat a PSLV jelzésű indiai hordozórakétával bocsátották fel hétfőn a sriharikotai űrközpontból a délkeleti Andhra Prades államban, mindössze néhány órával Narendra Modi indiai miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök találkozója előtt. A hazai gyártmányú “csillagvizsgálóval” együtt sikeresen pályára állítottak hat külföldi, köztük négy amerikai műholdat is.

Az Astrosat űrteleszkóppal a távoli égitesteket, az úgynevezett fekete lyukakat, a csillagok és csillagrendszerek születését és elhalását tanulmányozhatják az eddiginél mélyrehatóbban az indiai kutatók. A “mini-Hubble” felbocsátásával India csatlakozott az űrteleszkópot működtető hatalmak, az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Japán szűk klubjához.

Narendra Modi indiai miniszterelnök szeretné, ha hazája nagyobb szeletet hasítana ki magának az űripar évi 300 milliárd dolláros világpiacából. Noha tavaly első nekifutásra sikerült pályára állítani az ország első Mars-szondáját, az indiai űrkutatási programot fékezi a nagyobb hordozórakéták hiánya és az űrmissziók lassú megvalósulása. 2007 és 2012 között a tervezett 60 indiai űrmissziónak csak a fele valósult meg, s noha tavaly decemberben sikeres próbát hajtottak végre a nagyobb teher felbocsátására képes GSLV hordozórakétával, az még nem működik üzemszerűen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik