Tudomány

Száz éve találták meg a Rózsadomb névadóját

24.hu
24.hu

2015. 09. 26. 15:00

A török Rózsa apó csak pár napot töltött el Budán, mégis egy városrész őrzi a nevét. Síremléke pedig a város egyik éke lesz nemsokára.

Nincs olyan budapesti, aki ne hallott volna Gül Baba türbéjéről. A török szerzete síremléke a Margit-híd Budai hídfőjének közelében, a Rózsadomb “lábánál” áll. Neve valami olyasmit jelent, Rózsa apó, és az ő virágaival ütették tele a városrészt, ami innen kapta a nevét.

Szulejmán vitte a koporsóját

A legenda úgy tartja, a magokat olvasófüzérébe rejtve csempészte ki egy rózsatermeléssel foglalkozó bolgár városból. Maga a szerzetes azonban csupán napokat töltött a városban. Buda elfoglalásakor, 1541. augusztus 29-én érkezett Szulejmán szultán kíséretében, szeptember 2-án pedig a mai Mátyás templomban rendezett hálaadó imádságon elhunyt.

Tiszteletét jellemzi, hogy állítólag még a szultán is beállt a koporsóvivők közé. Síremlékét a XVI. század között építették, azóta iszlám hívők, török utazók, turisták fontos zarándokhelye. Buda visszafoglalása után az épületet a jezsuiták bő száz évig kápolnának használták – derül ki a Politikatörténeti Intézet korabeli sajtóhíreket feldolgozó weboldaláról.

A kisember háborúja

A Politikatörténeti Intézet weboldalt indított elsővh.hu címen, ahol történészek magyarázatával dolgozzák fel az I. világháború frontjainak és hátországnak eseményeit, mindennapjait korabeli sajtóhírek alapján. A Hír24-en is sorozatot kezdtünk a témáról Takács Róbert történész segítségével.

A török kormány kiemelt figyelmet szentelt a türbének, a XIX. században fedezte a felújítás költségeit, és az I. világháború első éveiben is dolgoztak az épületen. A lapok 1915 nyarán számoltak be róla, hogy a padozat cseréje miatt felásott földben három különböző személy csontjait találták meg.

Szép lesz és drága

Bartucz Lajos antropológia professzor megállapította: “A csontvázak a XVI. századból származnak és így a középső fősírban talált öreg férfi csontvázát majdnem feltétlen biztonsággal Gül Baba földi maradványainak tarthatjuk” – írja az Az Est című napilap. “A sírokat az idők folyamán többször megbolygathatták, mert az egy csontvázhoz tartozó csontdarabok különböző sírokban feküdtek.”

Az azonosítás után a maradványokat 1915. július 1-jén a török császári főkonzul, Ahmed Hikmet bej jelenlétében ünnepélyesen visszatemették. A közeli jövőben pedig 2,5 milliárd forintból – amelynek felét a magyar, a másikat a török kormány állja – így fog megújulni:

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.