Tudomány

Valóban magyar a világ legtöbbet használt szava?

Minden úgy kezdődött, hogy Puskás Tivadar megálmodta a távíróközpont ötletét, majd miután tudomására jutott a telefon feltalálása, találmányát átalakította az új technológia követelményei szerint. Sikerült meggyőznie Bellt és Edisont is. Nem lehetett túl nehéz, hiszen a telefonközpont tényleg nagyon hasznos volt.

Hallom!

Addig, a párba kötött vonalak idején a telefonbeszélgetéseket a káosz jellemezte, valójában két ismerős tudott egymással beszélni egy-egy készüléken keresztül. A telefonközpontba befutott hívásokat viszont a kezelő fogadta, és kapcsolta a kért vonalat. Magyarul Puskás találmánya több párhuzamos telefonbeszélgetést tett lehetővé, és lényegesen egyszerűsítette a kábelek elrendezését.

Az első telefonközpontot a connecticuti New Heavenben alakították ki 1878-ban, majd Puskás Párizsban, és 1881-ben Budapesten is kialakította a rendszert. És innen ered a széles körben elterjedt vélekedés, miszerint a próbák során Puskás fogadva a hívást így szólt bele a kagylóba: Hallom! Jól hangzik, de semmi bizonyíték sincs arra, hogy így történt.

Már csak azért sem, mert hiába volt Puskás magyar, Amerikában, angol nyelvi környezetben, angol nyelvű kollégákkal elég valószínűtlen, hogy magyarul szólalt volna meg.

Nyilván a hallo a magyar hall igéhez hasonlatos hangzása miatt Magyarországon is hamar és zökkenőmentesen terjedt.

Hello!

Sokkal valószínűbb a német eredet. A hala, hola akkor hangzott el, amikor valakit magukhoz akartak inteni, hívni. Kapcsolatban áll a franciák üdvözlésre használt hola szavával is. Ez terjedt el amerikában hellóként, első írásos formáját 1833-ból ismerjük. A ’60-as években már széles körben elterjedt, 1872-ben Mark Twain egyik művében is megjelent.

Az első telefonoknál kiabálni kellett, a telefonközpontosok – javarészt férfiak – szinte üvöltötték az elnyújtott helóóóóóókat. Ez nem nagyon tetszett a felhasználóknak, egy korabeli cikk meg is jegyezte:

Ezek az urak híján vannak minden modornak és fegyelemnek. Civilizálni kell a telefonos társalgást!

A férfiakat rövidesen hölgyek, az úgynevezett hello girl-ök váltották a központokban, akik már hello helyett hallóztak. A mély magánhangzó meglágyította, dallamossá, búgóvá tette a szót.

Hírmondó

Ami viszont páratlan volt a világon, az az ugyancsak a Puskás Tivadar nevéhez köthető telefonhírmondó. nevezhetjük hangos újságnak, a rádió ősének. 1893 februárjában szólalt meg először: “Üdvözöljük Budapest lakosságát! Üdvözöljük olyan szokatlan módon, amely páratlan az egész világon. Üdvözöljük az első várost, amelyből a telefonhírmondó az egész világon győzelmes útjára elindult”.

Híreket szolgáltatott, tanított, szórakoztatott. A műsorban tőzsdei és politikai hírek, főzőleckék, nyelvtanfolyamok voltak hallhatók. Egészen újszerű volt akkoriban az információ ilyen gyors áramlása, vagy éppen élőben hallgatni egy-egy operaelőadást a lakásban ülve…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik