Tudomány

VI. (Őrült) Károlyt nem lehetett megérinteni – azt hitte, üvegből van

Ha a koronát születés és nem alkalmasság alapján töltik be, bizony gyakran megesik, hogy alkalmatlan személyek kerülnek egy ország élére. Ha pedig az uralkodó mentálisan beteg, érinthetetlensége tudatában nem ismer határokat, akkor már nagy a baj.

Árulást gyanított a király

V. Károly francia király olyan nőt vett feleségül, akivel apai és anyai ágon is rokonságban állt. Feltehetően ennek köszönhető, hogy fia és örököse, VI. Károly kiérdemelte neve mellé az őrült jelzőt.

Édesapja halálával a trón már 12 évesen rá szállt, de a tényleges hatalmat 20 évesen, 1388-ban vette kézbe. Bölcsen, nagy tudású emberek segítségével kezdett a kormányzáshoz, de 1392-től minden megváltozott.

Serege élén haladt a Le Mans-i erdőben, amikor egy lerongyolódott, mezítlábas leprás ember rohant oda hozzá. Megfogta lova kantárját, és így szólt: “Ne tovább, nemes királyom, fordulj vissza, elárultak!”. Károly erre felkiáltott: “Árulás!” és karddal esett saját kíséretének.

Négy embert ölt meg, mire elméje kitisztult és elnézést kért tettéért.

Egy évvel később csaknem ő is életét veszte.

Lángolt a király

Felesége pazar jelmezbált rendezett, a király előadással készült: négy másik férfival vadembernek öltözött, összeláncolták magukat és így táncoltak. Ez volt a vadak bálja. Egyszer csak megjelent Károly testvére teljesen részegen, kezében egy fáklyával – pedig mindenkit figyelmeztettek, ne vigyen fáklyát a mulatságra.

vadak bálja (Wikikipedia)
Vadak bálja (Wikikipedia)

Egy szerencsétlen pillanatban a fáklya lángra hozzáért az egyik “vadhoz”, és az egész összeláncolt csapat lángba borult. A királyt nagynénje mentette meg: palástjával letakarva elfojtotta a lángokat. A többiek azonban mind belehaltak sérüléseikbe.

Üvegből van a király

Károlyt ez végleg megtörte, valószínűleg bipoláris zavarban szenvedett, őrjöngés és apatikus periódusok váltogatták egymást. Gyakran elfelejtette a környezetében lévők, de még saját nevét is, sokszor nem tudta, hogy ő Franciaország királya.

Több alkalommal farkasnak képzelve magát futkosott a palotában, a szembe jövőkre ráüvöltött.

Egy alkalommal óriási balhét rendezett, mert valaki hozzáért. Azt képzelte ugyanis, üvegből van, törékeny. Megesett, olyan is, hogy Károly öt hónapig nem volt hajlandó fürdeni és ruhát cserélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik