Tudomány

A római császár nem tréfált: megadóztatta a vizelést

Titus Flavius Vespasianus sikeres hadvezér volt, megjárta a hivatalnoki ranglétrát, mielőtt Kr.u. 69-ben császár lett. Egy évnyi belháború után, a hadsereg segítségével foglalhatta el a trónt, és rögtön komoly problémával szembesült.

Ő már az én testvérem

A polgárháború és elődje, Néró őrült költekezése teljesen kiürítette a kincstárat. Érthető módon minden lehető1ehetőséget megragadott a pénzszerzésre, és igen kreatív ötletei voltak. Szerette a humort is.

Kiváltképpen piszkos pénzügyei közben szeretett tréfálkozni, hogy gyűlöletességüket egy kis humorral fűszerezze, és szinte tréfára fogja az egésze.t

Például: “Egyik kedves szolgája kincstárnoki állást kért egyszer tőle valaki számára, azt állítván, hogy testvére az illető; Vespasianus elhalasztotta a választ, de magához hívatta a jelöltet; kifizettette magának a pártfogónak szánt összeget, és késlekedés nélkül kinevezte. Majd amikor szolgája az ügy felől kérdezősködött, azt mondta neki: Keress magadnak másik testvért; mert akiről azt hitted, hogy a tied, az az én testvérem” – írja róla Suetonius a Caesarok életében.

A pénznek nincs szaga

A római vizeldék megadóztatása is a császár ötlete volt, és úgy tűnik, ezt környezete is furcsállta. “Titus, a fia, egyszer szemére vetette, hogy még a vizelés megadóztatását is kieszelte; Vespasianus erre Titus orra alá dugta az első befizetésből származó pénzdarabot, s közben azt tudakolta, bántja-e a szaga, Titus tagadó válaszára azt mondta: pedig látod, ez abból a vizeletből való.”

És innen származik a mondás, a pénznek nincs szaga.

Azért mondjuk el, hogy Vespasianus nem a vizelést adóztatta meg. A nyilvános illemhelyeket általában gyapjúkallózók üzemeltették, a gyapjú tisztításához használták az emberi vizeletet. Pontosabban az abból kinyert ammóniát. A császár tehát nem esett túlzásba, valójában egy termék után szedett pénzt. A törvény és a hozzá fűződő anekdota annyira közismert lett, hogy az olaszok máig vespasiónak nevezik az utcai vizeldét.

Vespasianusról szólva meg kell emlékezni róla, milyen bátran viselte, sőt kinevette a halált. Ismét Suetoniust idézzük: “Sem a halálfélelem, sem a közvetlen vég nem tartotta vissza a tréfától. … Betegsége első rohamánál megjegyezte: Ó jaj, azt hiszem, isten lesz belőlem. … A császárnak – mondta – állva kell meghalnia. Miközben erőlködve felemelkedni igyekezett, támogatóinak keze közt lehelte ki lelkét június tizenharmadikán, hatvankilenc éves egyhónapos és hétnapos korában”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.