Tudomány

Forró volt az idei nyár? Akkor készüljön, mert ez csak rosszabb lesz

A brit meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Csendes-óceánon kialakuló El Nino miatt 2016 lehet a legmelegebb év azóta, hogy meteorológiai adatokat rögzítenek, írja a BBC. Az idei év is rekord vagy legalábbis rekordközeli év volt, a globális átlaghőmérséklet 0,68 fokkal haladta meg az 1961-1990 közötti átlagot.

Hacsak nem lesz nagy vulkánkitörés, akkor minden valószínűség szerint 2014, 2015 és 2016 a legmelegebb évek között lesznek – mondta Rowan Sutton, a University of Reading kutatója. Szerinte amit most látunk, az nem más, mint az üvegházhatású gázok okozta energiafelhalmozódás a világ óceánjaiban és a légkörben.

Az ember okozta felmelegedéshez társul most ráadásként a kialakulóban lévő El Nino, ez tovább növelheti a globális hőmérséklet-emelkedést. A nagyjából ötéves ciklusokban jelentkező El Nino hatására megváltoznak a tengeráramlatok, így a korábban száraz vidékekre zúdulhat özönvízszerű eső, a csapadékos régiókban pedig szárazság pusztíthat.

A mostani El Nino az 1998-as rekordernél is nagyobb lehet, pedig az akkora volt, hogy az egész világ megismerte ezt a jelenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik