Tudomány

Ha minden így megy tovább, lassan az űrbe is kiér a Nemzetközi Űrállomás

A repülési magasság megemelésére adott utasítást hétfőn a Moszkva melletti irányító központ a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS).

A műveletet az űrállomáshoz korábban csatlakozott Progressz M-28M teherűrhajó hajtóműveivel hajtják végre, amelynek eredményeképpen 950 méterrel magasabbra jut az ISS.

Az űrállomáson jelenleg kilenc űrhajós tartózkodik – Gennagyij Padalka, Mihail Kornyijenko, Oleg Kononenko, Szergej Volkov orosz, valamint Scott Kelly, Kjell Lindgren amerikai, Kimija Jui japán, Andreas Mogensen dán és Ajdin Ambetov kazah asztronauta.

Ilyen nagy létszámú legénységre 2013 novembere óta nem volt példa. Az űrállomás jelenlegi parancsnoka Padalka, aki szeptember 12-én visszatér a Földre. Őt a tisztségben az amerikai Kelly váltja majd.

A Wikipedia szerint az űrállomás körülbelül 360 km magasságban, alacsony Föld körüli pályán kering. A légköri fékezőhatás és a pályamódosítások miatt a pályamagasság néhány kilométert változhat. Az űrállomás átlagosan 100 métert veszít naponta pályamagasságából. A Földet 92 percenként kerüli meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik