Tudomány

Egyetlen év alatt két Portugáliányi erdőt pusztítottunk ki

A legnagyobb veszélyben továbbra is az esőerdők vannak. A jó hír, hogy így is sokkal több fa van a Földön, mint gondoltuk.

A Motherboard híre szerint tavaly is rengeteg fát vágtunk ki. A Google műholdas adatai és a Marylandi Egyetem kutatóinak elemzése szerint 2014-ben több 18 millió hektárral, Portugália területének kétszeresével csökkent a Föld erdőállománya; a legnagyobb veszélyben továbbra is a trópusi esőerdők vannak.

A Global Forest Watch jelentése szerint a leggyorsabban a Mekong-folyó medencéjében, nyugat-Afrikában, Dél-Amerika Gran Chaco régiójában és Madagaszkáron pusztulnak az erdők. A legtöbb fát Kambodzsában, Sierra Leonéban, Madagaszkáron, Uruguayban, Paraguayban, Libériában, Guineában, Bissau-Guineában, Vietnamban és Malajziában vágják ki. A tömeges fakivágások hátterében a mezőgazdaság terjeszkedése mellett elsősorban az olyan nyersanyagok iránti folyamatosan növekvő kereslet áll, mint a gumi, a szója és a pálmaolaj.

A jelentés nem sokkal egy másik, jóval optimistább tanulmány után jelent meg, amely szerint világszerte mindenütt lassult az erdőpusztulás növekedése. A Global Forest szakemberei szerint kollégáik téves következtetésre jutottak, mert számos különösen veszélyeztetett gócpontot „kifelejtettek” az elemzésükből. Mint írták, a trópusi erdők megóvása érdekében „meg kell kétszereznünk az erőfeszítéseinket”.

Egy, a Nature-ben megjelent kutatás szerint jóval több – közel hárombillió – fa van a Földön, mint gondoltuk. Ami jó hír – annál is inkább, mivel egy korábbi tanulmány még 400 milliárdra tette a számukat.

A legújabb felmérés készítői műholdfelvételek, lokális kutatások és az erdőgazdálkodó szervezetek adatainak összevetésével becsülték meg a fák számát. Részletesen feltérképezték, hogy hol találhatók és milyen sűrűk bolygónk erdei. „Összesen 429 775, a fák sűrűségére vonatkozó mérést gyűjtöttünk össze az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensről” – írták a kutatók. Mint kiderült a legtöbb fa – a teljes földi állomány több mint fele – éppen a kiemelten veszélyeztetett trópusi és szubtrópusi erdőkben található.

Az összegyűjtött adatok nagy segítséget nyújthatnak a tudósoknak és a természetvédőknek abban, hogy felmérjék, „hol élnek a veszélyeztetett fajok, hogyan alakul a vízkörforgás az ökoszisztémán belül, mennyi légköri széndioxidot kötnek le a fák”.

A felmérés készítői hangsúlyozták, annak ellenére, hogy a hárombilliós szám első hallásra soknak tűnhet, sajnos nincs különösebb okunk az ünneplésre. Mint írták, az emberi civilizáció megszületése előtt még kétszer ennyi fa élt a bolygónkon, mint ma, és „Európa nagy része egyetlen összefüggő erdőség volt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik