Tudomány
PEDRO DO ROSARIO, BRAZIL - NOVEMBER 20:  Community leader Luiz Lopes walks while giving a tour of deforestation near homes in the Imbiral quilombo, which community members say is being heavily encroached upon by illegal logging and cattle ranching, in the Amazon basin on November 20, 2014 in the Pedro do Rosario municipality of Brazil. Quilombos are communities usually made up primarily of descendants of escaped slaves who fled to rural areas in Brazil and formed autonomous communities. Residents of the Imbiral quilombo, which is officially recognized, say illegal logging and ranching has rapidly depleted their ancestral territory and some community members have received death threats for resisting deforestation. The non-governmental group Imazon recently warned that deforestation in Brazil's Amazon basin skyrocketed 450 percent in October of this year compared with the same month last year. The United Nations climate conference is scheduled to begin December 1 in neighboring Peru.  (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Egyetlen év alatt két Portugáliányi erdőt pusztítottunk ki

Dávid Imre
Dávid Imre

városlakó. 2015. 09. 04. 15:10

A legnagyobb veszélyben továbbra is az esőerdők vannak. A jó hír, hogy így is sokkal több fa van a Földön, mint gondoltuk.

A Motherboard híre szerint tavaly is rengeteg fát vágtunk ki. A Google műholdas adatai és a Marylandi Egyetem kutatóinak elemzése szerint 2014-ben több 18 millió hektárral, Portugália területének kétszeresével csökkent a Föld erdőállománya; a legnagyobb veszélyben továbbra is a trópusi esőerdők vannak.

A Global Forest Watch jelentése szerint a leggyorsabban a Mekong-folyó medencéjében, nyugat-Afrikában, Dél-Amerika Gran Chaco régiójában és Madagaszkáron pusztulnak az erdők. A legtöbb fát Kambodzsában, Sierra Leonéban, Madagaszkáron, Uruguayban, Paraguayban, Libériában, Guineában, Bissau-Guineában, Vietnamban és Malajziában vágják ki. A tömeges fakivágások hátterében a mezőgazdaság terjeszkedése mellett elsősorban az olyan nyersanyagok iránti folyamatosan növekvő kereslet áll, mint a gumi, a szója és a pálmaolaj.

A jelentés nem sokkal egy másik, jóval optimistább tanulmány után jelent meg, amely szerint világszerte mindenütt lassult az erdőpusztulás növekedése. A Global Forest szakemberei szerint kollégáik téves következtetésre jutottak, mert számos különösen veszélyeztetett gócpontot „kifelejtettek” az elemzésükből. Mint írták, a trópusi erdők megóvása érdekében „meg kell kétszereznünk az erőfeszítéseinket”.

Egy, a Nature-ben megjelent kutatás szerint jóval több – közel hárombillió – fa van a Földön, mint gondoltuk. Ami jó hír – annál is inkább, mivel egy korábbi tanulmány még 400 milliárdra tette a számukat.

A legújabb felmérés készítői műholdfelvételek, lokális kutatások és az erdőgazdálkodó szervezetek adatainak összevetésével becsülték meg a fák számát. Részletesen feltérképezték, hogy hol találhatók és milyen sűrűk bolygónk erdei. „Összesen 429 775, a fák sűrűségére vonatkozó mérést gyűjtöttünk össze az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensről” – írták a kutatók. Mint kiderült a legtöbb fa – a teljes földi állomány több mint fele – éppen a kiemelten veszélyeztetett trópusi és szubtrópusi erdőkben található.

Az összegyűjtött adatok nagy segítséget nyújthatnak a tudósoknak és a természetvédőknek abban, hogy felmérjék, „hol élnek a veszélyeztetett fajok, hogyan alakul a vízkörforgás az ökoszisztémán belül, mennyi légköri széndioxidot kötnek le a fák”.

A felmérés készítői hangsúlyozták, annak ellenére, hogy a hárombilliós szám első hallásra soknak tűnhet, sajnos nincs különösebb okunk az ünneplésre. Mint írták, az emberi civilizáció megszületése előtt még kétszer ennyi fa élt a bolygónkon, mint ma, és „Európa nagy része egyetlen összefüggő erdőség volt”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.