Tudomány

Áttörés: a tehénfing visszaszorításával menthetik meg a Földet

gmo-tehen(960x640).jpg (Array)
gmo-tehen(960x640).jpg (Array)

A táplálékkiegészítővel nemcsak a metánkibocsátást fogja vissza, de a fejőstehenek is kövérebbek lesznek.

Kapcsolódó cikkek

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattenyésztésben tartott szarvasmarhák a felelősek az emberi tevékenység okozta metánkibocsátás mintegy 44 százalékáért – emlékeztetnek az Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című amerikai szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány szerzői.

A szén a szövetekbe épül

A szarvasmarhák, juhok és kecskék bendőjében történő erjedés következtében metán szabadul fel az emésztésben részt vevő mikroorganizmusok hatására. A fejőstehenek így naponta 450-550 gramm metánt bocsátanak ki.

 
Fotó: Thinkstock 

A tudósok felfedezték, hogy a holland DSM Nutritional Products által kifejlesztett 3-nitrooxipropanol (3-NOP) nevű vegyület táplálék-kiegészítőként alkalmazva leköti a bendőben a metán keletkezéséért felelős egyik enzimet anélkül, hogy ez befolyással lenne az emésztésre.

A pennsylvaniai Penn Állami Egyetemen 48 Holstein szarvasmarha “részvételével” három hónapon át folytatott kutatás során azt is megállapították, hogy a metánlekötő szer 80 százalékos testsúlynövekedést idézett elő az állatoknál a kontrollcsoporthoz képest. A súlygyarapodás azzal magyarázható, hogy a metánképződésben fel nem használt szén a szövetekbe épül be.

A többi anyag veszélyes volt

Sem a szarvasmarhák által elfogyasztott élelem mennyisége, sem a rostemésztő képességük nem változott. Egészségükre szintén nem volt hatással a táplálék-kiegészítő – közölte Alexander Hristov, a Penn Állami Egyetem táplálkozástudomány professzora, a tanulmány fő szerzője. Hozzátette azt is, hogy a tehenek tejhozama sem csökkent.

A kutatást a tenyészetekben és tejüzemekben szokásos körülményekhez hasonló feltételek között végezték el – mondta Hristov professzor.

Az elmúlt években több tudóscsoport is kísérletezett számos vegyülettel, így nitrátokkal a kérődzők metánkibocsátása csökkentésének céljából, és 60 százalékos csökkenést is elértek. Ezekkel az anyagokkal azonban fel kellett hagyniuk, mert veszélyesek voltak az egészségre, és veszélyeztették az élelmiszerbiztonságot és a környezetet.

Ha az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) engedélyezi a metánlekötő szer mezőgazdasági használatát, annak jelentős hatása lesz az állattenyésztésben felszabaduló üvegházhatású gázokra” – vélte a professzor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik