Tudomány
Santa Maria Maggiore (Array)

Nyáron esett hó a templom helyére

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 08. 05. 16:00

Mária maga jelölte ki, hol emeljenek templomot a tiszteletére: nyár derekán hó esett a római Esquilinus-dombon. Ma van Havas Boldogasszony napja, akihez a római Angyalvár elnevezés is köthető.

Rómában áll a nyugati világ legrégebbi temploma, amelyet a Szűzanya tiszteletére emeltek, a Santa Maria Maggiore-bazilika. Az eredeti templomot Liberiusz pápa építtette a IV. század közepén. A legenda szerint maga Mária jelölte ki a helyet.

Nyári havazás

Santa Maria Maggiore (Array)Történt ugyanis, hogy egy János nevű gazdag patrícius és felesége gyermekáldás nélkül élte meg az öregkort. Örökös nem lévén elhatározták, hogy vagyonukból templomot emelnek a Szent Szűz tiszteletére. Egy éjjelen a házaspár álmában megjelent Mária, és azt mondta: a bazilikát azon a helyen emeljék, amelyet másnapra hó fog borítani.

A hó az Esquilinus dombjára hullott, ami az év egyik legforróbb napján igencsak megdöbbentő volt, a templom pedig felépült. Innen a neve, Havas Boldogasszony, ünnepe pedig szentelésének napja, augusztus 5.

Később III. Szixtusz pápa fejlesztette és díszítette az V. század első felében. Tette ezt azért, mert az efezusi zsinat 431-ben kimondta: Jézus anyja Theotokosz, azaz Istenanya. A pápa fel is vésette a templom falára a dogmát: Szűz Mária Istenanya. (Balra a bazilika az Eurpopress Fotóügynökség képén.)

Angyalvár

Santa Maria Maggiore-bazilika kegyképét az ősi hagyomány szerint Szent Lukács evangelista festette. Nagy Szent Gergely pápa a VII. század végén egy pestisjárvány idején elrendelte, hogy a képet körmenetben hordozzák körül a városban. Amikor a pápát is magában foglaló menet Hadrián síremlékéhez ért, angyali hangokat hallottak: “Mennyek királyné asszonya, örülj szép Szűz”

Angyalt is láttak, amint pallosát hüvelyébe tette – ennek emlékére nevezték el a mauzóleumot Angyalvárnak. A járvány persze megszűnt, a kép neve pedig Salus Populi Romani, vagyis a Római nép megmentője lett.

Hazánkban Havi Bódoganyaként, Havi Boldog Asszonyként ismeri a néphagyomány. Mint minden Mária-ünnep, ez a nap is főleg asszonyi dologtiltó nap volt, ami elsősorban a főzésre-sütésre vonatkozott. Pestisjárványok idején pedig számos magyar közösség ajánlotta magát a Havi Bódoganya oltalmába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.