Tudomány

Már csak négy északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon

északi szélesszájú orrszarvú (Array)
északi szélesszájú orrszarvú (Array)

A csehországi állatkertben élő Nabira egy ciszta miatt pusztult el. A kíméletlen vadászat okozta a faj szinte teljes kihalását.

Még közelebb került a teljes kihaláshoz az északi szélesszájú orrszarvú: elpusztult az utolsó öt megmaradt állat egyike a csehországi Dvur Králové nad Labem állatkertjében.

A Nabire nevű orrszarvú egy megrepedt ciszta miatt pusztult el. Premysl Rabas igazgató elmondta: a faj pusztulása az értelmetlen emberi kapzsiság számlájára írható.

Nabire a Dvur Králové-i állatkertben született 1983-ban, ő volt a második északi szélesszájú orrszarvú, amely fogságban jött a világra. Egész életét itt töltötte, de egy ideje már egészségügyi problémákkal küzdött: egy kóros ciszta fejlődött ki a szervezetében, mely negyvenkilósra duzzadt. Jirí Hruby, az állatkert munkatársa elmondta: nem volt lehetőség a kezelésére.

 Zoo Dvůr Králové

Az afrikai állatokra specializálódott Dvur Kralové-i állatkertben korábban még több társa élt Nabire-nak, őket áttelepítették a kenyai Ol Pejeta rezervátumba. Emellett még egy nőstény él az Egyesült Államokban, a San Diego-i állatkertben.

A faj kihalását az okozta, hogy kíméletlenül vadásztak rá szarva miatt. Utoljára 2007-ben látták vadon élő példányok nyomait Afrika középső részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik