Tudomány

Tankkal állt bosszút az özvegyasszony

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 07. 24. 17:00

Férje hősi halála után Marija 1943-ban vásárolt egy T-34-est, és kegyetlen harcba kezdett a németek ellen.

A 38 éves Marija Oktyabrszkaját a katonai hatóságok levélben értesítették 1943-ban, hogy férje hősi halált halt a németek elleni harcban. Az asszony a legtöbb nővel ellentétben nem esett kétségbe, nem tört meg, hanem elhatározta, bosszút áll férje “gyilkosain”. Ennek pedig igencsak meglepő módját választotta.

Minden vagyonát pénzzé tette, és egy ajánlattal fordult a hadvezetéshez: vásárol a Vörös Hadsereg számára egy T-34-es harckocsit, ha azt ő vezetheti csatába. Az alku gyorsan meg is köttetett – írja a Múlt-kor.hu.

Mint egy igazi harcos

A szovjet vezetés nyilván nem a hölgy “harcerejét” vagy a felajánlott egyetlen tankot tekintette pótolhatatlan segítségnek, sokkal inkább a történet propagandaértéke miatt mondtak rá azonnal igent. A hős szovjet nő, aki férje elvesztése után a maga kezébe veszi a fegyvert, hogy kiűzze a náci hódítót…

Marija néhány hónap alatt kitanulta a tank irányítását, és a Harcoló Barátnő névre keresztelt T-34-essel rövidesen a fronton találta magát. Itt pedig férfiakat megszégyenítő bátorságról és ügyességről tett tanúbizonyságot – bár eredményeit a szovjet propaganda feltehetően jócskán kiszínezte.

Bátorsága lett a veszte

Állítólag elemében érzete magát a csatában, és ha a gép valamiért gyengélkedett, ott helyben, ellenséges tűzben állt neki megjavítani. Ez természetesen nem volt szabályos, és idővel Marija vesztét is ez okozta. 1944 januárjában tankját próbálta megjavítani egy ütközet közben, amikor gránátszilánkok találták el a fejét.

Kórházba szállították, de két hónappal később belehalt sérüléseibe. Marija lett az első nő, aki harckocsizóként – bár csak posztumusz – megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.