Tudomány

Rövidesen még elviselhetetlenebb lesz a hőség

Lehetnek olyan évek, amikor egy hónapnál is tovább tart a mostanihoz hasonló kánikula.

Még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára számíthatunk a jövőben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb tanulmányából.

Az 1990-es évek előtt csak elvétve alakultak ki olyan, valóban komoly egészségügyi kockázatot jelentő hőhullámok, amikor a napi középhőmérséklet a 27 fokot is meghaladta. 2012-ben azonban már több mint három hetet tett ki összesen az ilyen napok száma. A leghosszabb egybefüggő hőhullám ugyanakkor 1994-ben volt: ekkor 11 egymást követő napon nem csökkent 27 fok alá a napi középhőmérséklet.

A hőségperiódusok főleg a városlakók számára lehetnek megterhelőek. A városok belseje felé haladva a hőmérséklet általában magasabb, mint külterületen – a sűrű beépítettség, a csökkenő átszellőzés, a burkolatok jelenléte, a kevés növényzet miatt. A közlekedés, az ipari tevékenységek során a levegőbe kerülő hő, vízgőz és a szennyező anyagok is módosíthatják a városok klímáját, akár 5-10 fokkal is magasabb lehet a hőmérséklet így.

A nappali magas hőmérséklet mellett az is nagyon megterhelő, ha éjszaka sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet. A legtöbb ilyen éjszaka 1992 nyarán volt, de 2012-ben és 2013-ban is csaknem négy hetet tett ki összesen a trópusi éjszakák száma. Idén eddig 12 ilyen alkalom volt.

A nagy stresszt jelentő, legmagasabb szintű hőségriadós napok száma a következő évtizedekben évente 2-9 nappal nő, a század végére pedig átlagosan 12-26 nappal. Lehetnek olyan évek, amikor egy hónapnál is hosszabb ideig tartanak az ilyen extrém meleg napok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik