Tudomány

Rehabilitálni akarják a csótányt

Borsos csótány (Array)
Borsos csótány (Array)

Egy japán állatkert egy kiállítás segítségével szeretné megkedveltetni az emberekkel a világ legjobban gyűlölt rovarát.

A 4000 fajt számláló svábbogár az egyik legellenállóbb teremtmény: szinte mindenütt képes a túlélésre, a városlakók gyakran találkoznak vele a konyha vagy a fürdőszoba zugaiban, éjjel a járdán. Nagyon kedvezőtlen kép él róluk – mondta Tokujama Sunansi, a nyugat-japáni Jamagucsi állatkertjének szóvivője. Japánban a nagytestű, sötét vagy fénylő páncélzatú rovarok gyakran láthatók a meleg, nedves nyár idején.

Valójában azonban igen fontos szerepet játszik az élelmezési láncban – mondta a szóvivő, aki elmagyarázta, hogy a svábbogarak elhullott állatok tetemeit és elpusztult növényeket esznek az erdőben. Elismerte viszont azt is, hogy egyes fajok kártékonyak, kórokozókat hordoznak és allergiát is előidézhetnek.

A kiállítás egyik érdekessége a svábbogárfuttatás, ahol a látogatók meggyőződhetnek a rovarok figyelemreméltó gyorsaságáról. Az állatkertben meg lehet simogatni a madagaszkári sziszegő csótányt, amely hét centiméteresre is megnőhet, repülni nem tud, de sajátos sziszegő hangot bocsát ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik