Tudomány

Víz alatti drónnal támadhatnak az amerikaiak

Katonai küldetés viszonyai között tesztelte az Egyesült Államok haditengerészete a víz alatti drónok indítását és befogását.

A North Dakota támadó tengeralattjáró csaknem két hónapos földközi-tengeri küldetés után helyi idő szerint hétfőn tért vissza connecticuti bázisára. A feladat kimondottan a víz alatti drón tesztelése volt – közölte Douglas Gordon kapitány, a North Dakota parancsnoka az AP hírügynökséggel.

A drónt a tengeralattjáró tetejére erősített fülkéből indították, amelyet búvárok és különleges erők tenger alatti bevetésére is használnak.

A haditengerészet a drónokban lehetőséget lát tengeralattjáró-flottája hatókörének költséghatékony kiterjesztésére. Az amerikai tengeralattjáró-flotta a hidegháború vége óta fokozatosan zsugorodott.

A haditengerészet a drónokat az 1970-es évek óta alkalmazza arra, hogy az ellenséges tengeralattjárók szerepét játsszák el velük kiképző gyakorlatokon, de aknakeresésre és a tengerfenék feltérképezésére is felhasználhatók.

A haderőnemnél kutatásokat folytatnak, hogy kiderítsék, miként lehet más célokra is felhasználni a víz alatti drónokat, így például felderítésre vagy tengeralattjáró-háborúban.

A North Dakotát Remus 600 típusú drónnal szerelték fel, amely 227 kilogrammot nyom és 3 méter hosszú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik