Tudomány

Drónokkal vigyázzák az elefántokat Tanzániában

elefánt-1 (Array)
elefánt-1 (Array)

A Tarangire Nemzeti Park vadőrei kis távirányításos helikopterekkel próbálják távol tartani a veszélyeztetett állatokat a farmoktól.

Az egész olyan, mint egy videojáték.

A helyszín: a tanzániai szavanna.

A főhős: a Tarangire Nemzeti Park egyik vadőre.

A feladat: Egy aprócska helikopterrel visszaterelni egy csapat éhes elefántot egy farmról a parkba, mielőtt a feldühödött földművesek lemészárolnák az állatokat, keselyűk támadnák meg a helikoptert vagy kifogyna az üzemanyag.

Szórakoztató időtöltésnek tűnhet, de a tanzániai állatvédők számára mindez jóval több, mint puszta szórakozás.

Farmerek tizedelik a tanzániai ormányosokat

A Tanzániai Élővilág-kutató Intézet (TAWIRI) és a Resolve természetvédő szervezet egy ideje drónok segítségével próbálja távolt tartani az elefántokat a farmoktól. A céljuk az, hogy a védett övezetekben tartsák az állatokat, mert az utóbbi időben a farmerek olyannyira megtizedelték a termést dézsmáló állatokat, hogy mára az egész populáció veszélybe került.

„Megfigyeléseink szerint egyre több elefánt látogatja a farmokat. Különösen Tarangireben, ahol egy ízletes ebéd reményében könnyűszerrel elhagyhatják a park területét – mondta a Quartznak nyilatkozva Nathan Hahn, a Resolve kutatási munkatársa. – Ez komoly bosszúságot okoz a helyi közösségekben; a farmerek íjjal, mérgezett görögdinnyével, sőt. lőfegyverekkel is irtják az elefántokat.”

(Fotó: Resolve)

Korábban a farmerek és a vadőrök éjszakánként közös erővel igyekeztek távol tartani az elefántokat a földektől. Hangos kiabálással, fáklyalóbálással próbálták elijeszteni őket, és ha ez nem ment, teherautókkal szállították el az állatokat a farmokról. Meglehetősen veszélyes módszerekkel – hiszen agresszív, gyakran igen támadókedvű állatok közelében kellett dolgozniuk.

Ezen a veszedelmes gyakorlaton változtatott a drónok hadrendbe állítása. Az apró, távirányításos helikoptereket egy, az állatoktól biztonságos távolságra leparkolt furgon platójáról irányíthatják a vadőrök – ráadásul így gyorsabban le tudják terelni őket a földekről, mert a drónok feltűnése fejvesztett menekülésre készteti az állatokat.

Betarthat a kormány

A természetvédőknek csupán egy – viszont annál nagyobb – problémával kell megküzdeniük, ha a továbbiakban is használni szeretnék a drónokat, jelesül a tanzániai kormánnyal.

Tanzánia tavaly novemberben betiltotta a fényképezésre és filmezésre használt drónok reptetését az országban. Januárban egy másik afrikai ország, Kenya valamennyi kereskedelmi drón használatát betiltotta, és ezzel véget vetett egy hasonló elefántterelő programnak, amelyet nem sokkal korábban indítottak a Maasai Mara Nemzeti Parkban. Három hónappal később a Tanzániai Magánszektor Alapítvány egy tesztprojekt során orvvadászok felkutatására használt drónokat a Selous Game Rezervátumban. Azt remélik, hogy engedélyt kapnak a kereskedelmi használatukra – de egyelőre nem tudni, hogy a tanzániai kormány liberálisabb szabályozást vezet-e majd be vagy a kenyai példát követve betiltja a távirányítású repülő alkalmatosságok használatát.

(Fotó: Resolve)

A program széles körű bevezetését tovább nehezíti, hogy a vadőrök által használt drónok rendkívül drágák: nagyjából 1100 dollárt kóstálnak, a Tanzániába szállításuk pedig további 4000 dollárba kerül. A természetvédők szerint további gondokat okoz, hogy a legtöbb drón egy feltöltéssel legfeljebb húsz percig tud a levegőben maradni, ráadásul az is előfordulhat, hogy az állatok idővel hozzászoknak a hangjukhoz.

Pedig fontos lenne, hogy a hatóságok tegyenek végre valamit a helyi elefántállomány megóvása érdekében. A Tanzániai Nemzetipark-felügyelőség júniusban kiadott jelentése szerint az elmúlt öt évben hatvan százalékkal csökkent az ország területén élő elefántok száma. Szakemberek szerint az állatok tömeges pusztulásáért elsősorban az orvvadászok és a termésüket féltő farmerek a felelősek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik