Tudomány

Több kilométer magas jéghegyeket talált a Plútón a New Horizons

plútó-1 (Array)
plútó-1 (Array)

A NASA űrszondája elképesztő képeket készített a naprendszer túlsó végében keringő törpebolygóról.

A NASA New Horizons űrszondájának köszönhetően most már pontosabb képünk van arról, hogy hogyan néz ki a Plútó és legnagyobb holdja, a Charon. A szonda kedden repült el a Plútó mellett, és fantasztikus képeket készített a naprendszer külső részén tanyázó törpebolygóról.

Köztük az első nagyfelbontású fotót, ami a Plútó felszínéről készült:

(Fotó: NASA)

A szonda adatai szerint a képen látható hegyek között olyan is van, amely legalább 3,5 kilométer magas.

A fényképek tanúsága szerint a kozmikus mértékkel mérve Plútó igen fiatal bolygó. A hegyei legfeljebb 100 millió évvel ezelőtt alakultak ki, és főként a bolygón uralkodó rendkívüli hideg miatt sziklakeménnyé fagyott vízből állnak.

A NASA azt is bejelentette, hogy Clyde Tombaugh, a Plútó felfedezője után „Tombaugh régiónak” nevezték el a bolygó híres szív alakú területét. Tombaugh hamvai egyébként éppen a New Horizons fedélzetén utaznak a Kuiper-öv felé.

 

A kutatók azt feltételezik, hogy Plútó legnagyobb holdján, a Charonon aktív vulkánok vannak. Eddig úgy gondolták, hogy olyan „ősi föld, amelyet kráterek borítanak”, de a legújabb fotó megcáfolta ezt a feltételezésüket:

(Fotó: NASA)

A hold északi pólusa közelében lévő sötét területet a Gyűrűk Ura Szauronjának birodalma után Mordornak nevezték el a tudósok. Ebben a régióban egy hatalmas, 6,4-9,6 km mély kanyont fedezett fel a New Horizons. Összehasonlításképpen: a híre Grand Canyon „alig” 1,6 kilométer mély.

A szondának a Plútó legkülsőbb holdjáról, a Hydráról is sikerült felvételt készítenie; az adatok szerint a hegyekhez hasonlóan ez is javarészt jégből állhat.

 

Miközben elrepült a Plútó mellett, a New Horizons egy időre kikapcsolta a kommunikációs berendezéseit, hogy minél több adatot gyűjthessen a törpebolygóról. A szonda minden gond nélkül túlvészelte a találkozást, szerdán, kelet-parti idő szerint este 9 órakor „feltárcsázta” a NASA Ausztráliában működő Deep Space Network állomását, majd elkezdte továbbítani az összegyűjtött adatokat.

A küldetést irányító Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (JHUAPL) este 11-kor újabb, a Plútóról készült képet tett fel az internetre, amely egy másik szögből mutatja a törpebolygót, mint a kedden közölt színes fotó, amely pillanatok alatt körbefutotta az internetet:

(Fotó: NASA)

Sőt, nem sokkal később egy, a Charonról lőtt fényképet is megosztottak:

(Fotó: NASA)

Ahogy az alábbi videóból is kiderül, a New Horizons stábja a rendkívül népszerű amerikai „tévéprofesszorral”, Bill Nye-jal ünnepelte a szonda sikeres küldetését. Méghozzá meglehetősen emelkedett hangulatban:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik