Tudomány

1903: Baltával ütötte a postás nyakát

Rókus Kórház (Array)
Rókus Kórház (Array)

Az életveszélyesen megsérült postás támadóját nem találták meg, bár hónapokkal később az áldozat ismerős arcot pillantott meg a szomszédos kórházi ágyon. Gondolta volna, hogy ezért (is) kerültek a postaládák a lépcsőházba, és elősegítette a mai kaputelefonok kialakítását?

Egy állami alkalmazott életére törni fényes nappal az ország fővárosában, nagyon is kirívó esetnek számított Budapesten a XX. század elején. A Boda István “pénzes levélhordó” elleni támadás szokatlansága és kegyetlensége miatt is komoly közfelháborodást keltett, a sajtó is jóval nagyobb terjedelemben foglalkozott vele, mint más bűnügyi esetekkel.

Baltával ütötte

1903 szeptemberében járunk: “Boda 23-án reggel a kézbesítéshez szükséges pénzösszeggel ellátva indult utjára, hogy a József-köruton kézbesítse a küldeményeket. Nyolcz óra tájban kocsijával a 12-es számu ház előtt állott még, mely háznak a 3-ik emeltén volt dolga” – írja a korabeli sajtó.

Lefelé jövet egy feketébe öltözött ember ugrott mellé, és “baltával hatalmas ütést mért a gyanutlanul haladó kézbesítő nyakszírtjére. Az ütés nagy sebet ütött Bodán s elesett. A merénylő ezt a pillanatot kihasználva, lekapta a pénzestáskát s mivel látta, hogy ütése nem volt halálos, késsel is megszurkálta áldozatát, s azután lerohant a lépcsőn”. A kapuban egy cseléd – hallva a postás kiáltozását – elkapta a menekülőt, de az fellökte, és a körút egyik átjáró házán át kereket oldott.

br />A Rókus Kórház a századforduló idején ( Fortepan / Budapest Főváros Levéltára)

Boda sebesülten elindult lefelé, de a nagy vérveszteség miatt a lépcsőházban eszméletét vesztette. A Rókus kórházba vitték, ahol sikerült megmenteni az életét. Hogy mennyire nem volt hétköznapi az ilyen eset, jól mutatja: “A rendőrség széleskörű nyomozást indított, hogy a tettest kézrekerítse. Az elrabolt öszszeg 600 korona körül van. Láng Lajos kereskedelmi miniszter Boda családjának (feleségének és hat kis gyermekének) 200 korona segélyt utalványozott”.

Az ágyszomszéd

Boda István a novemberi lapokban tűnik fel újra, megtudjuk, hogy a “gonosztevő” több fejszecsapást is mért a szerencsétlen nyakcsigolyáira, de túl van az életveszélyen, és azóta is a Rókus kórházban ápolják. Ami pedig az újdonság volt: “November 6-án a Rókus-kórházba szállították Függő József 25 éves mészároslegényt, a ki verekedés közben sebesült meg s ugyanabban a teremben helyezték el, a hol Boda van. Boda, a mint észrevette Függőt, ugy találta, hogy nagyon hasonlít a merénylőjéhöz.”

Eskü alatt azonban nem merte állítását megismételni, és a szemtanúk is bizonytalanok voltak. Természetesen Függő is tagadott, végül elengedték. A levélhordó áldozata mégsem volt hiába, ugyanis “Boda István esete alkalmából Demény Károly postaigazgató nagyobb előterjesztés tett a fővárosi tanácsnak. Ezek közt szerepel, hogy minden ház földszintjén “postaszekrényt rendezzenek be Ide a levélhordó a házban lakóknak egyszerű leveleit bedobhatja. … Minden lakásba lehetne bevezetni villamos csengőt s a levélhordó értesiti a lakókat, a kiknek nevére levelet dob a postaszekrényébe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik